Links cranberries


cranberries


vaccinium oxycoccos



amerikaanse veenbes

De cranberry of ook wel de Amerikaanse veenbes (vaccinium oxycoccos) genoemd vindt men in Nederland vooral op Terschelling, maar ook wel op de andere waddeneilanden. Cranberries zijn een goede bron van vitamine C en zijn dus altijd een goed middel geweest tegen scheurbuik. Omstreeks 1990 was er een onderzoek in de Verenigde Staten waarbij werd aangetoond dat cranberries een goed middel blijken te zijn bij herhaalde blaasontstekingen. Dagelijks gebruik van 30 centiliter vers cranberrysap halveert de kans op het ontwikkelen van een blaasontsteking en een reeds aanwezige blaasontsteking verdwijnt in driekwart van de gevallen na een maand, zelfs als er geen antibiotica wordt gebruikt. De onderzoekers hebben het vermoeden dat veenbessensap werkt doordat het de aanhechting van bacteriën zoals E.coli aan het slijmvlies van de blaas en urinewegen blokkeert. Dezelfde stof zit ook in bosbessensap, maar niet in andere vruchtensappen zoals grapefruit-, sinaasappel- of ananassap e.d. Ongeveer 80 jaar geleden opperde een Amerikaanse arts N. Blatherwick al dat de veenbes een eigenschap heeft die bacteriegroei tegenhoudt. De veenbes werkt niet zoals men vaak denkt doordat de urine er zuurder door wordt. Het sap kan men dus gebruiken voor urineweginfecties (cystitis). Men gebruikt in het begin vrij hoge doseringen, bijvoorbeeld de eerste 10 uur om het uur 20 centiliter, daarna afbouwen naar 30 centiliter per dag als onderhoudsdosering wanneer men last heeft van herhaalde blaasontstekingen. Cranberries verlagen enigszins de bloedsuikerspiegel en ze worden ook wel aanbevolen als ondersteuning bij ouderdomsdiabetes. Veenbessen zijn vooral effectief bij het voorkomen van herinfecties. Cranberrysap kan men zelf maken. Het voordeel daarvan is dat men dan sap zonder suiker heeft. Suiker is immers schadelijk voor het immuunsysteem. 500 gram cranberries mengen met een halve liter water. Aan de kook brengen en dan 10 minuten laten sudderen. Van de bessenbrei die ontstaat kunt u met een sapcentrifuge of vruchtenpers het sap maken. Als u het sap langer wilt bewaren moet het sap nog 5 minuutjes koken en dan zo heet mogelijk in een zeer schone (voorverwarmde, i.v.m knappen van het glas) fles gegoten worden. (zonder suiker uiteraard). Fles luchtdicht afsluiten. De benodigde dosering van het sap kan met water worden verdund om het te drinken.

cranberry

HOME