citroensap en pitten van kweeperen tegen doorliggen


Wanneer iemand lange tijd op bed moet liggen is doorliggen een gevreesd nevenverschijnsel, dat ook vaak met het risico van infectie gepaard gaat. Hier zijn twee beproefde middelen uit de Volksgeneeskunde:

Ter voorkoming van doorliggen, of als de eerste tekenen zich al voordoen (zoals het rood worden van de huid), kan men één tot tweemaal daags de zieke inwrijven met vers geperst citroensap in de omgeving van het heiligbeen. Op plekken waar de huid al open is kan men beter een mengsel maken met lauwwarm water met citroensap erdoor gemengd. De dosering is dan een eetlepel vers sap op een liter water. De wond wordt met een doordrenkte dot watten met het mengsel aangestipt. Daarna bedekt men de plek met een koele wattencompres, die men met een verband bevestigd.

Een tweede middel uit de Volksgeneeskunde is:

Als de zieke reeds doorgelegen is met wonden, dan kunnen de zaden van de kweepeer helpen. Deze zaden kan men in de herfst verzamelen en laten drogen. Men heeft ongeveer vijf kweeperen nodig, waarvan men de zaden in een kwart liter water kookt. Men laat de pan ongeveer twee uren op bijvoorbeeld een warme kachel staan, zodat de zaden goed kunnen trekken. Als het klaar is, dan zeeft men deze massa en laat het afkoelen. Als men met dit mengsel de wonden 's avonds en 's morgens voorzichtig bestrijkt, zal snel een helende werking optreden.

zie ook:

citroen