sinaasappelschilletjes


sinaasappelschilletjes


De aanleiding om iets over sinaasappelschilletjes te gaan schrijven is een fragment uit de site van Kees Braam (zie bij de links onder kanker-actueel), een verslag van een congres "dieet en optimale gezondheid" dat staat onder kankernieuws nr.5, stukje nr.7 over de anti-kanker-effecten van monoterpenen uit planten.
Er staat ondermeer: "de belangrijkste anticarcinogene stoffen uit de sinaasappel zijn de monoterpenen die als olie voorkomen in de schil, met als bekendste limoneen.
Ook in de geschriften van dr. Houtsmuller vond ik al een kleine verwijzing naar de stofjes die te vinden zijn in sinaasappelschillen. Dr. Houtsmuller zelf zegt dat het dus goed is om van die speciale sinaasappelmarmelade met schilletjes als broodbeleg te eten, mits er maar niet te veel suiker in verwerkt zit en dat is natuurlijk wel vaak het probeem bij jams.
Ook zijn er in een speciaalzaak voor noten (ook op de markt) geconfijte sinaasappelschilletjes te verkrijgen die men als een tussendoortje kan eten,die slechts de natuurlijke suikers bevatten en best pittig smaken.
Let op: Het eten van grote hoeveelheden sinaasappelschillen door kinderen kan toxische effecten veroorzaken.
Het leuke aan deze tijd is dat de medicamenten die vroeger al werden gebruikt vanuit de ervaring van eeuwen her, nu worden onderzocht en ontleed op de bruikbare werkzame stof.
Toch brengt dit ook gevaren met zich mee omdat het geheel meer is dan de som van de delen, waarbij een geïsoleerde stof als medicament in het algemeen meer risico met zich meebrengt wat betreft ongewenste bijwerkingen.
Terug naar de sinaasappelschilletjes en de monoterpenen die als olie voorkomen in de schil. We begeven ons nu op het terrein van de aromatherapie waar we meer informatie kunnen vinden over de sinaasappelschillen en de etherische olie die eruit wordt gewonnen.
Het hoofdbestanddeel van de door koude persing verkregen olie van de schillen van de sinaasappel bestaat uit meer dan 90 % monoterpenen, vnl. limoneen.
De monoterpenen staan in de aromatherapie bekend om hun antiseptische werking, hun versterkende werking op het immuunsysteem alsmede hun gunstige werking op de luchtwegen.
Ook vanuit de traditionele Chinese geneeskunde is het gebruik van de gedroogde schil van de sinaasappel bekend. Men gebruikt het om verkoudheid, hoest, borstzweren en anorexia te behandelen.
In de literatuur over aromatherapie vindt men de volgende werkingsgebieden van de koudgeperste olie uit de vruchtenschillen van de sinaasappel:
sedativum (dat wil zeggen dat het kalmerend werkt).
antispasmodicum (krampstillende werking)
zwak hypnoticum (slaapmiddel)
anti-inflammaticum (ontstekingsremmer)
bactericide (bacteriedodend)
digestivum (bevordert de spijsvertering)
vermifugum (wormafdrijvend)
hypotensor (middel dat de bloeddruk verlaagt)
vertraagt hartritme
antidepressivum (stemmingsverbeterend middel)
tonicum (versterkend middel)
fungicide (schimmel- en zwamdodend middel)
celverjongend, rimpelwerend
algemeen versterkende werking op het immuunsysteem.

Toepassingen kunnen dan bijvoorbeeld zijn: nervositeit, hartklachten, hartkloppingen, bronchitis, koude rillingen, nerveuze hoest, constipatie, spasmen, verkoudheid en griep (immuunversterkend).

Andere etherische oliën die monoterpenen en ook de stof limoneen bevatten zijn ondermeer: bergamot, bonekruid, citroen (70 % limoneen), den, dille, engelwortel, hyssop, jeneverbes, karwij (40 % limoneen), witte komijn (tot 52 % monoterpenen), lavendel, limoen, mandarijn, mirre, munt, neroli (oranjebloesem), zwarte peper (70-80% monoterpenenen), pompelmoes (90 % limoneen), rozemarijn, selderiezaad (60 % limoneen), de bittere en de zoete sinaasappel (meer dan 90 % monoterpenen), spar (bestaat bijna volledig uit monoterpenen), venkel, wierook (bestaat vnl. uit monoterpenen), ijzerhard, e.a.

Denk ook eens aan het eten van de kumquat. Het is een bitterzoet dwergsinaasappeltje, zo groot als een druif en het heeft een kruidige sinaasappelsmaak.
Je kunt ze rauw en met schil en al opeten of verwerken in een vruchtensalade.
Ook deze vruchtjes zijn geconfijt te koop en een heerlijk tussendoortje voor wie ervan houdt.
De smaak is weer anders dan de geconfijte sinaasappelschilletjes en je proeft hierbij nog de vrucht,terwijl het zuur verminderd is.
Heel handig dus als toevoeging in het dieet van dr. Houtsmuller.

En dit was dan het verhaal, geïnspireerd op de sinaasappelschillen. Voor wie verdere interesse heeft kan in de literatuurlijst wat boeken vinden over etherische oliën.

HOME