sinusitis


Sinusitis of ook wel bijholte-ontsteking genoemd is een klacht die veelvuldig voorkomt. Het is een ontsteking door bacteriën. Dat kan zijn in de bijholten van de neus, voorhoofdsholten, zeefbeencellen, wiggebeensholte en bovenkaaksholten. Deze holten zijn met slijmvlies bekleed en ze staan met nauwe openingen in verbinding met de neus. Deze nauwe verbindingen kunnen gemakkelijk verstopt raken met ontstekingsoedeem en taai slijm. De belangrijkste functie is het voorverwarmen van de lucht die door de neus wordt ingeademd, maar ook zijn het resonantieruimten voor spreken of zingen.
(onlangs hebben Zweedse wetenschappers ontdekt dat door veel neuriën een sinusitis kan worden opgeheven. Verse lucht zou bacteriën kunnen doden en bacteriën gedijen niet in stromende verse lucht)
Slijm, stof en bacteriën worden door de trilhaartjes naar de neusholte afgevoerd. Wanneer men nu een neusverkoudheid heeft zwellen de slijmvliezen op en daardoor kan de verbinding tussen de neusholte en de bijholten verstopt raken. Het gevolg hiervan is dat de bacteriën die zich nu in een afgesloten warme vochtige ruimte bevinden een goed klimaat hebben om zich snel te kunnen vermeerderen. Hierdoor ontstaat dan een bijholteontsteking, zoals een voorhoofdsholte-ontsteking of een ontsteking van de kaakholte.
De plaats waar de pijn het hevigst is, hoeft niet de plaats te zijn waar de bijholte-ontsteking zit. Ook een voorhoofdsholte-ontsteking kan in feite een kaakholte-ontsteking zijn. Wanneer men een acute bijholte-ontsteking heeft zal het lichaam meestal met koorts reageren, maar bij een chronische sinusitis heeft men meestal geen koorts. De meest voorkomende oorzaken zijn: verkoudheid, griep en soms wortelontstekingen van de bovenkiezen . In het laatste geval zal men een tandarts moeten raadplegen die een foto van de bovenkaak kan maken om te zien of er zich een ontsteking bevindt. Dit kan dan het beste behandeld worden door een kaakchirurg die de onsteking kan weghalen. In het andere geval wanneer het niet betert zou men een KNO-arts kunnen raadplegen. De klachten die men kan hebben zijn: hoofdpijn, drukpijnen boven de aangedane botten, vooral in de richting van de mediale (naar het midden toe) oogkashoek, een zwaar gevoel in de buurt van de ontsteking en een etterige afscheiding uit de neus, soms klaagt men over duizeligheid. Een juiste diagnose verkrijgt men door röntgenonderzoek.
Bij chronische ontstekingen kan men ook te maken krijgen met meer algemene klachten zoals vermoeidheid. Het is dus zaak deze aandoening goed te behandelen. Meestal geneest sinusitis spontaan of na gebruik van neusdruppels die het slijmvlies laten slinken. Ook inhalaties en warmtetoediening met infraroodlicht past men wel toe. Ook gebruikt men wel antibiotica. Hiermee doet men echter niets aan de oorzaak die deze kwaal heeft doen ontstaan, en natuurgeneeskundig gezien gaat men dan voorbij aan het reinigingsproces van het lichaam zelf.
Een bijholteontsteking is evenals een verkoudheid een poging van het lichaam zich van afvalstoffen te ontdoen, die niet langs de normale afvoerwegen (nieren, darm, lever) worden verwijderd uit het lichaam (lees ook in het werkboek het hoofdstukje over reinigingsorganen) En om inzicht te krijgen in deze materie kan men het beste het artikel in het werkboek over de homotoxineleer nalezen.
Bij een chronische sinusitis moet men ook een allergie laten uitsluiten. Ook bij allergiepatiënten ziet men vaak een slecht functioneren van het ontgiften door de lever. Uit het bovenstaande kan men al concluderen dat een natuurgeneeskundige oplossing van het probleem zal afwijken van een reguliere medische behandeling.

Voeding:

beperking van dierlijke eiwitten en vetten (vooral zuivelprodukten, want deze zijn zuur- en slijmvormend), vlees,
geen suiker, koffie en alcohol,
vermijd gebakken en gefrituurde voeding en verzadigde vetten,
vermijd geraffineerde voeding in het algemeen, zoals wit meel en produkten met suiker,
men zou moeten nagaan of er sprake is van een voedselallergie/intolerantie,
gebruik een hoge dosering vitamine C (3 x daags 1 tablet van 1000 mg bij de maaltijd,
gebruik het enzym bromelaïne tussen de maaltijden (zie ook het hoofdstukje over ananas in het werkboek).
Maak vooral vaak gebruik van vers fruit (ananas !), vruchtensappen, knoflook (zie ook werkboek), uien, veel groenten, rauwkost. Dit alles helpt mee om zuuroverschotten in het lichaam te verwijderen.

Dampbaden

Men kan dampbaden nemen met enkele druppeltjes etherische olie van tijm, teatree, eucalyptus of den in het hete water. Ook kan men een eetlepel kamillebloemen op een liter heet water doen en hiermee enkele malen per dag een kwartier stomen.
Dampkompressen met kamille kan men ook toepassen.

Homeopathie

In veel gevallen helpt hepar sulfuris D3 - D6, alsmede D12 heel goed (vooral wanneer men een vieze lucht meent te ruiken of als de pijn erger wordt bij tocht, is dit het aangewezen middel). De vieze geur kan ontstaan door ontstoken bot van een kieswortel (het spreekt voor zich dat men het gebit nauwkeurig moet laten nakijken).
In acute gevallen kan Cinnabaris D3 een goed middel zijn (5 x daags 2 tabletten) of indien het inmiddels chronisch is neme men 3 x daag 2 tabletten.

Babies

Voor babies met verkoudheidsproblemen is nog altijd het meest veilige middel een fysiologische zoutoplossing in te druppelen.

Vitaminen

Zoals bij voeding vermeld is een hogere dosering vitamine C van belang. Men kan hierbij nog een goede multivitaminen- en mineralentablet gebruiken, en biergistdragees (zeer volwaardige voeding) is aanbevolen. Dit helpt ook mee om de algemene lichamelijke weerstand te verhogen.

Opmerkingen

Bij een niet ernstige sinusitis is het niet noodzakelijk antibiotica te gebruiken.
Bij chronische sinusitis moet men een allergie laten uitsluiten.
In verband met mogelijke complicaties is het altijd verstandig een arts te raadplegen.
Er bestaan ook nog andere dingen die een oorzaak kunnen zijn van sinusitis, zoals een afwijking van het neustussenschot, neuspoliepen, een klein kind dat iets in zijn neus heeft gestopt (corpus alienum) of wat zelden voorkomt is een tumor in de neus. Meestal zal het een complicatie van een verkoudheid zijn of een ontstoken tandwortel.

Gaat een bepaalde klacht niet over, raadpleeg dan altijd een arts en/of tandarts.

Het oorspronkelijke bericht over het neuriën bij sinusitis, heb ik als link bij de rubriek "links" vermeld.

HOME