ananas


"De combinatie van bestraling en chemo verloopt goed, niet ziek, moe of wat dan ook. Wel heb ik last van vocht aan mijn linkervoet. Hier heb je pillen voor, maar ik wil het eerst op een andere manier proberen. In de bodybuildingwereld eet men veel ananas omdat dit vocht verdrijft en er dan droger uitziet.
Ik eet 6 grote plakken per dag, na 2 dagen is het vocht weg. Toeval ?
Nee, echt niet. In een weekend is de ananas op, ik krijg direct weer een dikke voet.
Tijdens mijn hele ziekteperiode heb ik geprobeerd zo gezond en vetarm mogelijk te eten.
Magere melk, 20+ kaas, kiwi's en bovendien goede vitamine pillen van Solgar: VM2200 en vegetarian multiple, ze zijn wel ietsje duurder als die van het Kruidvat, maar dat maakt op zo'n moment niet uit."

Bovenstaand citaat komt uit de website van Pascal, (zie: links) die net als onze Frank een kwaadaardige hersentumor heeft. Het volgende stukje over ananas draag ik dan ook op aan Pascal die vanuit een hele andere hoek op het eten van verse ananas kwam voor zijn klacht op dat moment.

Verse ananas bevat het eiwitsplitsend enzym bromelaïne. Dit enzym zit zowel in de vrucht als in de stengel. Men noemt dit een proteolytisch enzym, dat betekent dus eiwitsplitsend, dus in staat om eiwitten af te breken. Dit enzym verlicht dan ook het werk van de alvleesklier.
Ook papaya is zo'n vrucht en bevat het enzym papaïne In tropische gebieden gebruikt men de bladeren van de papaya om op wonden te leggen en dat bespoedigt het herstel. Ook als men b.v. taai vlees in papaya bladeren wikkelt, wordt het mals.
In feite wordt het al verteerd en opgelost. Enzymen zelf zijn ook een soort eiwitten. Bromelaïne werkt gunstig op de spijsvertering maar werkt ook als middel ter vermindering van traumatische ontstekingen, zoals b.v. sportblessures. In tegenstelling tot reguliere ontstekingsremmers zoals corticosteroïden en nontsteroïde ontstekingswerende medicijnen, heeft een enzym zoals bromelaïne geen bijwerkingen. Alleen wanneer men bloedverdunnende middelen neemt(contra-indicatie), kan dit effect wat versterkt worden. Proteolytische enzymen (vaak gebruikt men een combinatie van enzymen) verminderen ook de pijn bij blessures. Maar ook bij oedeem en zwellingen en bloeduitstortingen na een operatie (post operatief trauma) heeft het een gunstig effect. De toepassing ervan zou binnen 24 uur na het trauma gestart moeten worden en de tabletten moeten maagsapresistent (enteric coated) zijn en bij voorkeur tussen de maaltijden worden ingenomen met water. Het verse sap wordt ook gebruikt tegen koorts.

Bovenstaande gaat over tabletten, maar zie het citaat van Pascal, het gebruik van verse ananas, het meest eenvoudige en natuurlijke wat men maar kan toepassen, heeft een gunstige werking. De eigenschappen van ananas zijn dus spijsverteringbevorderend en ontstekingswerend. Ananas vermindert dus zwellingen en oedemen bij wonden en blessures en bevordert de afvoer van wondvocht. Ook vermindert het samenkleving van bloedplaatjes en breekt bloedstolsels af. Het is ook een vrucht die het immuunsysteem stimuleert,bovendien urinedrijvend is en ook het ophoesten van slijm bevordert.(werkt krampstillend voor de gladde spieren). Ook zou het de opname van antibiotica verbeteren. Toepassingen kunnen dus zijn:
slechte spijsvertering (b.v. bij een opgeblazen gevoel, winderigheid e.d.), allerlei blessures, bloeduitstortingen, kneuzingen, alles waar oedeemvorming en zwelling bij voorkomt. Hiervoor wordt een hoge dosering gebruikt. Ananas is gunstig bij álle ontstekingen, dus alles met de uitgang "itis" zoals b.v. bronchitis, sinusitis, e.d.
Ook bij allerlei doorbloedingsstoringen (hart-en vaatziekten) werkt ananas gunstig. Het is een goede ondersteuning bij kankerbehandeling want het versterkt een zwak immuunsysteem.
Volgens Jan Dries heeft ananas een zeer hoge bio-energetische waarde en staat bij hem dan ook op de hoogste prioriteitenlijst bij de natuurlijke behandeling/ondersteuning van kanker.

Dus Pascal, wat heb je dat zelf goed opgelost !

HOME