water water


w a t e r


aspecten van waterW A T E R

Je hebt noch smaak,
noch kleur noch geur.
Men kan je niet beschrijven.
Men proeft je
zonder je te kennen.
Het is niet zo dat
men jou voor het leven
nodig heeft:
Je bént het leven.

Antoine de Saint-Exupéry

Het bovenstaande gedichtje van de franse schrijver de Saint-Exupéry, zegt al genoeg. Water is belangrijk voor het leven, ís het leven en zonder water geen leven. Wat is ook heerlijker dan water op een mooie warme zomerdag. Het drinken van water is om allerlei redenen een zeer goede gewoonte. Minimaal 2 liter per dag is geen overbodige luxe. Water is goed voor de spijsvertering omdat het meewerkt aan de in- en uitvoer van allerlei substanties. Ook zorgt water voor de warmteregulatie van het lichaam. Bij warm weer of in de sauna gaat men zweten en zo doet het lichaam zijn werk om de temperatuur zo constant mogelijk te houden. Water neemt dus warmte op en omdat men zweet wordt het water weer afgevoerd en vindt er verkoeling plaats. Ook de nieren hebben water nodig om het bloed te filteren en de afvalstoffen af te voeren. Als men dus te weinig water drinkt en de nieren daardoor hun werk niet goed kunnen doen, zal het gevolg zijn dat schadelijke afvalstoffen in de lever worden opgeslagen. Het gevolg is weer dat de lever minder zal gaan functioneren. Nu is het goed om eens even te gaan kijken wat de lever allemaal voor ons doet:

opbouw van eiwitten,
eiwitafbraak,
opbouw en afbraak van koolhydraten,
omzetten van suiker,
vetstofwisseling,
ontgifting (verwerking van afvalstoffen),
produktie van gal,
opbouw en afbraak van bloedcellen,
afweer,
de verwerking van de in de darm opgenomen voedingsstoffen,
vorming van stoffen die nodig zijn voor de bloedstolling.
stapelingsfunktie (behalve glycogeen worden de vitaminen A, D en B12 gestapeld, bovendien vindt er ijzerstapeling plaats).

Uit bovenstaand lijstje is wel duidelijk hoe belangrijk het dus ook voor de lever is dat u voldoende zuiver water drinkt. Neem alleen al de vetstofwisseling. Wanneer de lever niet voldoende zijn werk kan doen, zullen bijvoorbeeld de vetten niet goed worden afgebroken en afgevoerd, zodat men dus sneller aanleg heeft om dik te worden. Maar ook iedere andere functie van de lever is belangrijk zoals uit bovenstaande opsomming wel blijkt !

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75 % uit water, waaruit al blijkt hoe belangrijk water is voor ons lichaam. Als men te weinig water drinkt kan men allerlei klachten krijgen, zoals:

astma
allergieën
gewichtstoename
hoge bloeddruk
hoofdpijn
duizeligheid
maag- en darmstoornissen
opslag van gifstoffen
slechtere huid
verbetert de vitaliteit van de huid
pijnlijke gewrichten
rugpijn
spieren krijgen minder zuurstof en voedingsstoffen
urineweginfecties
slechte bloedcirculatie
het bloed wordt dikker/dikt in
het dikkere bloed stroomt langzamer
slecht werkend immuunsysteem
stress
prikkelbaarheid
depressie
angst
moedeloosheid
trage stofwisseling
verstopping
trage denkprocessen
concentratiestoornissen
Alzheimer
het hart moet sneller kloppen
rood worden in het gezicht
verlangen naar drank, drugs en sigaretten
autoimmuunziekten
vermoeidheid

Het is heel belangrijk om water puur te drinken en niet in de vorm van koffie, thee of frisdrank. Koffie onttrekt namelijk vocht aan ons lichaam en met frisdranken krijgen we veel te veel suiker of kunstmatige zoetstoffen binnen. Ons lichaam moet dat allemaal maar verwerken en het voegt niks essentiëels toe. Het schijnt zelfs te zijn dat de helft van onze lichamelijke klachten zou komen door dehydratie. Wanneer we dus te weinig of de verkeerde vloeistoffen drinken (koffie, thee, alcohol en frisdrank) droogt het lichaam uit en kunnen bovenstaande klachten ontstaan.

Bij 2% minder drinken ontstaat al een dorstgevoel, vermindert het uithoudingsvermogen en vermindert het denkvermogen.
Bij 4% minder drinken presteert men al minder.
Bij 5% minder drinken neemt de concentratie en coördinatie af, waardoor ook minder prestatievermogen.
Bij 8% minder drinken voelt men zich onwel en de motoriek is verstoord.
Bij een tekort aan vocht tussen de 10 en 15 % kan zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan.

Sporters die gedurende een uur bij hitte trainen hebben al een vochtverlies van 2% (bij 50 kilogram aan lichaamsgewicht is dat ongeveer 1.2 liter). Ook zonder sport verliezen we iedere dag ongeveer 2 liter aan vocht via de urine, stoelgang, transpiratie en ademhaling.

Het is dus duidelijk dat dehydratie ziekten kan veroorzaken en het is dan ook van belang om bij ziekte zich af te vragen of de oorzaak niet een storing in de waterhuishouding zou kunnen zijn. Misschien bent u niet ziek, maar heeft u dorst. De meeste mensen weten niet wanneer ze dorst hebben en weten ook niet het onderscheid tussen vloeistoffen en water. Het is in principe niet mogelijk om water te vervangen door dranken als koffie, thee, frisdrank en alcohol. Deze dranken onttrekken dus water aan het lichaam. Men denkt meestal dat men geen dorst heeft als men niet het gevoel heeft een droge mond te hebben. Dat gevoel heeft men ook niet als men andere vloeistoffen dan water drinkt. Chronische pijnen op verschillende plekken bijvoorbeeld kunnen een indikatie zijn dat het lichaam dorst heeft. Mensen verliezen hun gevoel voor dorst, en ook wanneer de mond relatief vochtig is, kan men dorst hebben. Het is nog erger bij oude mensen, want men accepteert dat zij een droge mond hebben vanwege hun leeftijd.

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 75% uit water en de hersenen zelfs voor 85-90%. Water is een oplos- en transportmiddel, dat alle funkties van het lichaam regelt, zoals alle transport van alle opgeloste vaste stoffen. Ook alle afvoerkanalen zijn afhankelijk van water. Dit zegt eigenlijk al genoeg over hoe belangrijk water is. Water heeft, zoals bewezen is, een belangrijke funktie in de algehele stofwisseling. Water reguleert alle functies, met inbegrip van de aktiviteit van de vaste stoffen, die er door worden opgelost en getransporteerd. Wanneer er een tekort aan water ontstaat kunnen vele stoffen, zoals enzymen, mineralen en sporenelementen hun werk niet meer ten volle uitvoeren en de cellen gaan minder goed hun werk doen. Op den duur leidt dit tot veroudering en ziekteprocessen.

Voldoende water in de slijmhuid van de maag zorgt veel beter voor een goede zuurbalans als welk medicijn dan ook. Voldoende water helpt dus mede een maagzweer te voorkomen.

Het water in het kraakbeen van de gewrichten beschermt als glijmiddel de kontaktvlakken van het gewricht. Als men dus pijn voelt in de gewrichten, kan het zijn dat het gewricht onvoldoende water krijgt toegevoerd. Een gewricht dat een tekort aan water heeft, haalt het water weg uit het gewrichtskapsel, dat daardoor zwelt en pijn gaat doen. Kortom men krijgt op die plek een ontsteking, die op een infektie lijkt, maar de oorzaak is dus een tekort aan water.

Ook depressies kunnen ontstaan door een tekort aan water, tenminste voor zover het hersenweefsel door zo'n watertekort getroffen is. Bij een aanhoudend tekort aan water beginnen de hersencellen te krimpen. Denk hierbij eens aan de ziekte van Alzheimer en trage denkprocessen.

Tekort aan water veroorzaakt migraine.

Kinderen met leermoeilijkheden zou men alleen water moeten laten drinken.

Te weinig water veroorzaakt stress en stress veroorzaakt weer een tekort aan water.

Te weinig water veroorzaakt hoge bloeddruk. Hoe minder water er in het lichaam is, hoe meer de vaten samen zullen trekken en hoe hoger de bloeddruk wordt.

Wanneer men dagelijks minder water drinkt dan men nodig heeft reageert het lichaam met het afsluiten van diverse capillairen (haarvaten, de kleinste vertakkingen van de bloedvaten). Dit als noodmaatregel van het lichaam om de rest van de bloedvaten gevuld te houden.

Behalve water heeft ons lichaam een natuurlijk zout nodig (liever geen natriumchloride, maar bijvoorbeeld kristalzout). Zout is een natuurlijk antihistaminicum. Histamine heeft een capillairverwijdende werking. Een antihistamicum is een stof die de capillair verwijdende werking van histamine teniet doet of tegengaat. Antihistaminica worden gebruikt ter bestrijding van allergische ziekten. Zout is ook een goede slijmoplosser. Door langdurig tekort aan water en zout kunnen allergieën, astma-aanvallen en nierbeschadigingen ontstaan, evenals spierkrampen, duizeligheid of gevoelens van zwakte.

Wanneer men urinedrijvende middelen of ook kruidenthee's gebruikt om zout uit het lichaam te drijven, krijgt het lichaam steeds minder water. Dus zout in het lichaam is wel degelijk zinvol. Ontwateringsmiddelen houden het lichaam steeds op een niveau, waarop het lichaam het tekort aan water moet compenseren. Water zélf is het beste ontwateringsmiddel !

Kristalzout is een belangrijk geneesmiddel. Kristalzout maakt de botten hard en verhindert osteoporose.
Over kristalzout uit de Himalaya vindt men wel informatie op internet

Ook een te hoog cholesterolgehalte wijst op een tekort aan water. Als er vóór het eten niet genoeg water wordt gedronken dan is het stromende bloed sterk geconcentreerd en geeft een sterke osmotische invloed op alle cellen. Het zou een hele goede gewoonte zijn om een half uur vóór het eten een kwart tot een halve liter water te drinken. Uw lichaam heeft dagelijks als absoluut minimum twee tot twee-en-een-halve liter water nodig (dus geen andere vloeistoffen!!!). Een vuistregel is 30-40 ml. per kilogram lichaamsgewicht. Bronwater is een goede keuze, waarvan spawater één van de lichtste waters is, dat wil zeggen dat spawater heel erg onverzadigd is, vergeleken met andere bronwaters. Men kan dit meten met een zogenaamde TDS-meter. Spawater is mijns inziens dan ook het meest reinigende water dat er is.

Als men zich aanwent om dagelijks meer water te drinken, dan zal men bemerken dat de natuurlijke dorst beter opgemerkt zal worden.

Water verbetert ook de vitaliteit van de huid, want de doorbloeding wordt geactiveerd en de algehele stofwisseling. Kortom men ziet er veel frisser uit. De huid bestaat voor 65% uit water. Wanneer men te weinig drinkt neemt de weerstand van de huid af, de huid droogt uit en men krijgt rimpels.

Wanneer de slijmhuid in keel en neus uitgedroogd zijn, vermindert de immuniteit wel tot 50%. Water transporteert voedingsstoffen naar alle cellen, dus naar alle uithoeken van het lichaam en spoelt afvalprodukten weer uit het lichaam. Wanneer men te weinig drinkt blijven afval-/gifstoffen in het lichaam en dat belast het immuunsysteem. Vooral de hersenen zijn erg gevoelig voor een tekort aan water en dit zal zich al snel uiten in concentratiestoornissen, hoofdpijn en migraineaanvallen.

Koud water maakt je slank. Wanneer men koud water drinkt moet het lichaam energie verbruiken om het op lichaamstemperatuur te brengen. Behalve dat, verhoogt water de algehele stofwisseling en daardoor de vetverbranding. Bij een tekort aan water komt men aan, omdat het vetweefsel toeneemt. Het lichaam interpreteert watertekort als een noodtoestand en het organisme begint dan calorieën als vet op te slaan. Wie te weinig drinkt komt automatisch aan. Omdat de stofwisseling en de opname van voedingsstoffen afneemt bij een tekort aan water, krijgt men de neiging meer te willen eten om aan de benodigde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, te komen. Bij afvallen moet men vooral niet vergeten om ook zout te gebruiken (bij voorkeur dus kristalzout). Wanneer het lichaam een tekort aan zout heeft kan het zijn watertekort slechts aanvullen, wanneer hij over genoeg zout beschikt om het watergehalte in de extracellulaire ruimtes te verhogen. Bij een watertekort zoekt het lichaam naar zout in de voeding en als het er niet is, gaat men overmatig eten.
Ook het drinken van warm water kan zijn functie hebben. Vooral ten behoeve van de afvoer van uitscheidings- en gifstoffen heeft ons lichaam water nodig, want water is immers een natuurlijk oplosmiddel. Warm en heet water heeft een groter oplossingsvermogen en dus een grotere kracht om te reinigen. Bij het drinken van koud water moet het lichaam energie toevoegen, voordat het benut kan worden. Het maakt dus uit voor welk doel u water drink of u het koud, lauw of warm wilt nemen.

Op een waterleidingsite staat nog de volgende vraag:
Kan ik warm water uit de kraan zomaar drinken?
Drinkwater dat verwarmd is door een boiler of geiser kan een andere kwaliteit krijgen. In warm water kunnen metalen beter oplossen dan in koud water. De gegarandeerde kwaliteit van koud leidingwater geldt om deze reden niet voor door de boiler of geiser verwarmd leidingwater. Daarom raden we de consumptie van door de boiler of geiser verwarmd leidingwater af. Koud leidingwater dat gekookt is kunt u wel drinken. Thee of afgekoeld gekookt koud leidingwater zijn dus geen enkel probleem.

Om de proef op de som te nemen heb ik drie bekertjes water gepakt, eentje warm uit de boiler onder het aanrecht, eentje uit de koude kraan en de derde een kopje warm geiserwater. Ik heb ze allemaal laten afkoelen en toen met de TDS meter opgemeten. Een TDS meter meet niet wat er in het water zit, maar je kunt wel zien of er meer deeltjes in het water zitten, wat die deeltjes dan ook maar mogen zijn. (TDS staat voor Total Dissolved Solids, dit is het totaal aan opgeloste ionen, inclusief alle mineralen, zouten, zware metalen en andere verontreinigingen in een bepaalde hoeveelheid water, uitgedrukt in ppm (parts per million). Daarna nog een kopje spa-blauw-water gemeten ter vergelijking. Later meer metingen ...

gedestilleerd water geeft 0 ppm (parts per million)
koud kraanwater (in Maastricht) 410 ppm
boilerwater 479 ppm
koud gekookt kraanwater 365 ppm (blijkbaar slaat een hoop kalk neer)
geiserwater 475 ppm
spawater blauw 23 ppm
recent opgevangen regenwater 46 ppm
Maastrichts kraanwater (410 ppm) éénmaal door een nieuwe britafilter gegoten, geeft een ppm van 238 ppm.
Twee maal filteren van het reeds gefilterde water geeft 181 ppm.
Alle filteringen daarna met het tweemaal gefilterde water blijven op 181 ppm staan.

Hier zie je dus inderdaad dat het aantal deeltjes is toegenomen bij warm water uit de boiler en warm water uit de geiser. Wat er precies meer in zit, valt zo niet te bepalen, maar wel dat het is toegenomen. Bij gedestilleerd water staat de meter altijd op nul. Het kraanwater in Maastricht is dus zwaar beladen, maar dit moet vnl. door het kalk komen, mag ik veronderstellen. Spawater is dus erg licht water.

Een verlies van 2% aan water veroorzaakt al een prestatieverlies van 20%. Als het water in het lichaam daalt, dan wordt het bloed stroperig (dik vloeibaar). In dat geval kan het bloed minder zuurstof transporteren. De consequenties die dus al na een gering vochttekort optreden kunnen vermoeidheid, duizeligheid en hart-en bloedsomloopstoringen zijn.

Allergieën worden door watertekort bevorderd. Wanneer men te weinig drinkt stijgt de histaminespiegel in het bloed en daardoor heeft men meer kans op allergie.
(histamine is een stof in het lichaam dat een capillair verwijdende werking heeft en de musculatuur van bronchi en darmkanaal doet samentrekken. Het verhoogt de doorlaatbaarheid van capillairen en stimuleert de vorming van maagsap).

Een waarschuwingssignaal is dus o.a. een droge mond, echter er zijn vele andere symtomen die men eerst bemerkt, en een droge mond is eigenlijk pas het laatste teken voor uitdroging van het lichaam. Een voorbeeld is jeugddiabetes, type 1, waarbij de insuline producerende cellen van de buikspeekselklier ten offer zijn gevallen aan het aanhoudende water tekort. De urine moet zeer lichtgeel zijn. Hoe donkerder hoe geconcentreerder, hoe minder vocht men binnen heeft gekregen.

Water verhoogt de werkzaamheid van eiwitten en enzymen.

Water kan een gebrek aan oplettendheid bij kinderen en volwassenen helpen voorkomen

Ieder uur een glas water drinken is een goed advies tot een half uur vóór het eten. Tijdens het eten drinkt men niet, want dan wordt het maagzuur te veel verdund en dan vindt er juist een slechtere vertering plaats.

Iemand die zeer veel aan onderzoek heeft gedaan over het drinken van water is een zekere arts dr. F.Batmanghelidj. Hij werd in 1931 in Teheran in Iran geboren. In 1979 kwam hij bij de revolutie in een gevangenis terecht. Hij werd geconfronteerd met vooral maagzweren van medegevangenen. Hem stond niets anders ter beschikking dan water en hij gaf deze mensen twee glazen water te drinken en zag de pijn binnen acht minuten verdwijnen. In de tijd die volgde onderzocht en observeerde hij wat water deed bij mensen. Zo ook bij het verminderen van stress. In 1982 verliet hij de gevangenis en ging naar Amerika. Voor hem staat vast dat een chronisch watertekort de hoofdoorzaak is van vele ziekten. Hier vindt men meer informatie: http://www.watercure.com

Hieronder nog meer aspecten van water.
Water moleculen bevatten oneindig veel informatie:

De Japanse wetenschapper Masuro Emoto heeft samen met een groep studenten jarenlang onderzoek gedaan naar water moleculen. Hij legde zijn bevindingen vast met foto's. Het bleek dat water een enorme hoeveelheid energetische informatie op kan slaan. Water dat aan positieve invloeden werd blootgesteld (klassieke muziek, reiki, liefdevolle woorden) slaat deze informatie op in de vorm van prachtige kristallen, zo ontdekte deze Japanse wetenschapper. Negatieve invloeden daarentegen, zoals hatelijke woorden, vervuiling van water (vaak in grote steden), rock muziek en dergelijke, veroorzaakten lelijke chaotische kristallen. Hier vindt men meer informatie: http://www.hado.net

Zie ook de site van Ron Fonteine, want hij wil graag ervaringen verzamelen van het meer drinken van water:
http://www.fonteine.com/water_medicijn.html

HOME