de chinese biologische klok


In de traditionele chinese geneeskunde heeft men de theorie dat elk van de twaalf meridianen correspondeert met een specifieke tijdsperiode binnen de 24 uren van een etmaal. Dit betekent dat de organen in ons lichaam zijn onderworpen aan een bioritmische cyclus van 24 uur. Evenals bijvoorbeeld eb en vloed heeft het energiesysteem van ons lichaam een wisseling van hoogte- en dieptepunten. Door de dag heen is telkens gedurende 2 uur een bepaald orgaan op zijn hoogste activiteit. De meridiaan die 12 uur daarvoor actief was, is dan steeds in een rustfase. Het is dus in ons leven én in de geneeskunde best belangrijk om te weten op welk moment onze organen in volle werking zijn of wanneer zij bezig zijn zich te herstellen. Ziekten kunnen soms al in een vroeg stadium worden herkend omdat zij zich vaak laten zien (als klacht) in de periode van de hoogste orgaanactiviteit. Chinese artsen ontdekten dit gegeven al duizenden jaren geleden.
Hieronder volgen de tijden waarin de verschillende organen hun hoogste activiteit hebben.

het energieverloop binnen de 24 uren cyclus:

3 - 5 uur longen
5 - 7 uur dikke darm
7 - 9 uur maag
9 -11 uur milt
11-13 uur hart
13-15 uur dunne darm
15-17 uur blaas
17-19 uur nieren
19-21 uur bloedsomloop
21-23 uur verwarming
23- 1 uur galblaas
1 - 3 uur lever

Stel dat men een ziekte van de longen heeft. De periode van de hoogste activiteit van de longmeridiaan ligt dan volgens bovenstaande tabel in de ochtenduren tussen 3 en 5 uur. Het is bekend dat iemand met astma vaak in de vroege ochtenduren het meeste last heeft.
Anderzijds kan men ook zeggen dat men meestal ontbijt tussen 7 en 9 uur.
Hartritme- en bloeddrukklachten schijnen in het algemeen piekuren te vertonen in de late ochtend en de vroege namiddag. Men zegt dat hartaanvallen meer in de ochtend voorkomen.
Uiteraard zijn er individuele verschillen. Er zijn immers ook ochtend- en avondmensen en als men hun ritmes (door werk bijvoorbeeld) omwisselt zal dat de betreffende persoon meer stress bezorgen.
Iedereen heeft een interne biologische klok die invloed heeft op de lichaamsfuncties, maar ook het gedrag beïnvloedt.
Denk ook eens aan de seizoensgebonden depressies (Seasonal Affective Disorder) met de toepasselijke afkorting "SAD"
Ook is er verband tussen het daglicht en een aantal hormonen (melatonine en serotonine), waarvan de produktie afhankelijk is van de lichtsterkte.

Ik wilde een klein artikeltje schrijven over de chinese biologische klok. Toen ik op internet ging kijken vond ik er vrij weinig over, maar vond wel een prachtige en interessante site met een uitgebreid en zeer lezenswaardig artikel over biologische klokken, waarvan ik de link die naar het artikel verwijst hier wil plaatsen:

http://home.planet.nl/~glimmerv/Glimmerveennl/Loes/biologische_klok.html
of:
http://glimmerveen.nl/loes/biologische_klok.html