diabetes


diabetes mellitus


Suikerziekte wordt veroorzaakt doordat de alvleesklier te weinig of helemaal geen insuline produceert. Het gevolg hiervan is dat er te weinig glucose wordt opgenomen, zowel door de cellen die glucose voor energie nodig hebben als door de lever die glucose moet opslaan. Men krijgt hierdoor een hoog glucosegehalte in het bloed.

In de eerste plaats en in het algemeen moet een diabetespatiënt een aangepast dieet hebben met weinig koolhydraten en geen suiker. Deze uitgebalanceerde voeding moet voldoen aan de voedselbehoefte van de patiënt.
Bij overgewicht is het van belang het gewicht omlaag te brengen. Soms kan dat zelfs voldoende zijn, want overvoeding is schadelijk en bevordert de ziekte omdat de insuline dan onnodig verhoogd wordt. Een lichte ondervoeding verlaagt de insulinebehoefte.

Een rauwkostdieet kan bij jeugddiabetes een behoorlijke verbetering opleveren.
Dat wonden vaak slecht genezen bij diabetici komt door onvoldoende verbranding van het voedsel waardoor giftige stofwisselingsprodukten in de bloedcirculatie terecht komen.
Ook de oogfunctie kan te lijden hebben.
Van belang is dat de toegestane hoeveelheid koolhydraten gelijkelijk over de maaltijden wordt verdeeld. Als men niet genoeg heeft aan het dieet dan neemt men maar eens vaker verschillende soorten groentes en salades met een laag gehalte aan koolhydraten, zoals komkommer, zuurkool, tomaten, asperges, jonge groene bonen, witte- en rode kool, bloemkool, raapjes, groene kool, bieten, spinazie, spruitjes, paddestoelen, sla, waterkers, andijvie, witlof en andere salades.

Melkfermenten activeren de alvleesklier. Daarom is wei (molkosan) een goed middel voor diabetici. Het dagelijks drinken van een eetlepel wei op een glas water is aan te bevelen.
Men kan de wei ook goed gebruiken bij het aanmaken van salades.
Het dagelijks gebruik van wei zal in combinatie met een goed dieet de suikerspiegel van het bloed doen dalen en de afscheiding via de urine zal minder worden.

Let op: Altijd in overleg met arts de insulinehoeveelheid op tijd aanpassen.

Gist en gistextracten activeren eveneens de alvleesklier, vooral als er weinig insuline wordt afgegeven. Gistextracten (bv marmite) kan men gebruiken om spijzen te kruiden.

De nieren van de suikerpatiënt worden tot een betere functie aangezet door het gebruik van komkommer-, selderij- en tomatensap. Nierdrainage is van belang.
Men kan hier Solidago voor gebruiken.
3 x daags 10 - 20 druppels vóór de maaltijd.

De lever werkt beter door het regelmatig gebruik van grapefruitsap, sap van radijsjes, uien, vers ananassap of groentensappen zoals zuurkoolsap.

Let op:
Onderzoek heeft aangetoond dat grapefruit of het drinken van grapefruitsap tot interacties leidt met sommige reguliere medicijnen. De bloedconcentratie van een medicijn kan gevaarlijk hoog oplopen, zodat er dus sneller bijwerkingen van het medicijn zullen optreden. Uiteraard leiden deze bevindingen ook naar een positieve uitleg. Er is dus nu ook onderzoek naar het innemen van grapefruit én medicijnen, omdat de effectieve dosis van een geneesmiddel lager zou kunnen zijn bij gelijktijdig gebruik van grapefruitsap.

Een goede en volwaardige voeding is noodzakelijk, dus geen geraffineerd voedsel zoals suiker, witmeelprodukten, e.d.
In plaats van het bovenstaande: volkorenprodukten, groenten, waaronder rauwkost en fruit van het seizoen.
Voedsel moet dus in kleine porties per dag verdeeld worden omdat een plotselinge opname van grote hoeveelheden voedsel het lichaam tot onmiddellijke verwerking zou dwingen, waardoor er te grote verliezen aan spijsverteringsfermenten (enzymen) en vitaminen optreden. Een harmonische verhouding van de voeding zou er ongeveer als volgt uit moeten zien: 45 % koolhydraten, 35 % vet, 20 % eiwit.
60 tot 70 % van de voeding zou men totaal vers en zo onbewerkt mogelijk moeten gebruiken. De eetlustprikkel verdwijnt door gebruik van voldoende rauwkost.

Rauwkost bewaart het zuur-base-evenwicht en heeft als voordeel dat men er slechts weinig van nodig heeft om een verzadigingsgevoel te krijgen. Rauwkost ontlast de alvleesklier en de lever en voert enzymen aan die de werking van deze organen stimuleren. De rauwkost zorgt ook voor de grote behoefte aan vitaminen van de diabetespatiënt. Elke maaltijd zou men moeten beginnen met wat rauw, hetgeen men goed en langzaam moet kauwen.
Verder: fruit, allerlei soorten volwaardige granen, melk, kwark, biogarde, noten, soja, peulvruchten. In vruchten en groenten zijn stoffen aanwezig die tegen de gevaarlijke zurenvergiftiging beschermen.

Een matig gebruik van noten is aan te bevelen:
walnoten: stimuleren darm en lever, werken gunstig op de hersenen (fosfor), versterken het herinneringsvermogen.
amandelen: gunstig voor de spijsvertering.
cashewnoten: zenuwversterkend, bevat vitamine B-complex, goed bij bloedarmoede (ijzer), goed bij menstruatiestoornissen.
Noten mogen niet onbeperkt gegeten worden i.v.m. te veel vetten, evenals olie en room. Te veel aan suiker wordt binnen 24 uitgeplast, te veel aan vet raakt men moeilijk kwijt.
Te veel aan vetten zijn dus voor de suikerpatiënt net zo gevaarlijk als suiker. Matig gebruik van vet dus !
Men gebruikt bij voorkeur: koudgeperste oliën, zoals zonnebloemolie, saffloerolie, tarwekiemolie e.d. Deze oliën dus niet verhitten, maar rauw door de salades mengen !

Kruiden als varkensgras (polygonum aviculare), bosbesblad (vaccinum myrtillus), zeepkruid (saponaria officinalis), bonenschillen, (phaseolus vulgaris = boon, haricot) de gedroogde bonenschillen hiervan als kruidenthee trekken.

phaseolus vulgaris
Bij gebruik vóór de maaltijd werkt het ontvochtigend en vermagerend.
Bij gebruik ná de maaltijd vertraagt het de koolhydratenvertering en voorkomt zo een piek in de bloedsuikerspiegel.
Men kan de bonenschillen nog combineren met syzygium of afwisselen. Het zorgt ook voor een daling in de bloedsuikerspiegel.

blauwe bosbes:
De blauwe bosbes is voor vele doeleinden geschikt, o.a. vaatziekten bij diabetes.

Verder is van belang: biergist, olijfblad, uienolie, karaya.
Ondersteunende middelen zijn: artisjok, bernagieolie, brandnetel, fenegriek, gamma-linoleenzuur, ginseng, grote klis, helmkruid, knoflook, maagdenpalm, paardenbloem, salie, smeerwortel, waterkers.

Zoetstoffen liever niet gebruiken, het is een vreemde kunstmatige stof voor het lichaam !

Een overmaat aan urinezuren werkt suikerziekte in de hand, evenals jicht.
Urinezuren ontstaan door te veel vlees eten, pinda's, peulvruchten e.d.
Voor een suikerpatiënt is het dus van belang de totale stofwisseling te stimuleren door eiwitarme (urinezuurarme) kost, dus een vleesloos (vegetarisch) dieet met veel rauwkost.

Inuline bevattende groenten zijn:

artisjokken
cichorei
topinamboer
alant
schorseneren

Inulinegroenten zijn voedzaam en geven snel een gevoel van verzadiging.
Inuline is een polysaccaride (meervoudige suikers) die het bloedsuikergehalte niet doen stijgen. De cichorei bv heeft een darmprikkelende werking en thee daarvan zou het bloedsuikergehalte met 20 -40 % verlagen. Cichorei zit ook in sommige vruchtenkoffies.

Let nog steeds op: Altijd in overleg met arts de insulinehoeveelheid op tijd aanpassen.

Het ontstaan van diabetes:

Virusinfecties kunnen het ontstaan in de hand werken.
Vetzucht, infecties en hormonale invloeden kunnen de klachten verergeren en zelfs oproepen.

Beweging en gewichtsvermindering zijn belangrijk om het bloedsuikergehalte te verminderen.

Men moet de conditie van de bloedvaten goed in het oog houden. Kruiden hiervoor zijn:
Ginkgo biloba
Ruta

Roken is vragen om moeilijkheden !

In verband met oogaandoeningen zou men vitamine A en E kunnen nemen.
Daarom ook:
wortelsap, wortel als rauwkost (pro-vitamine A)
tarwekiemen en tarwekiemolie (vitamine E)

Het gebruik van verse papaya en ananas is ontzettend goed vanwege de spijsverteringsenzymen voor de pancreas.

Er kunnen vitaminentekorten ontstaan.
Verhoogde behoeften bestaan ten opzichte van vitamine B6 (altijd in combinatie met het gehele B-complex gebruiken), vitamine C, vitamine E en vitamine A.

Mensen met diabetes hebben meer verlies van zink met de urine.
Gebruik meer zink met de voeding of suppletie.
Zink zit o.a. in tarwekiemen, biergist, eieren, magere melkpoeder, groenten.
Ook chroom is van belang (zit in gist) en werkt samen bij de stofwisseling van suiker (50 - 100 mg per dag.
Chroom zit in biergist, graanolie, mosselen, kip, vlees, schelp- en schaaldieren.

GFT-chroom / 15 mcg met glucose tolerantie factor.
1 tot 3 tabletten dagelijks bij de maaltijd.

Zink 15 - aminozuur gebonden zink gebruiken.

Nog van belang is:
Licht- en luchtkuren (ga veel wandelen, zuurstoftoevoer, ademhalingsoefeningen).
Er vindt dan meer verbranding van voedings- en weefselsuiker plaats).
Huid en spiermassages.
Voldoende lichaamsbeweging.

De psychische kant van suikerziekte:
Suiker zou de stoffelijke verschijningsvorm van liefde zijn, het zoete.
Geef en krijg voldoende liefde in je leven.
Leef in harmonie met jezelf en je medemens.
Het zal invloed hebben op je ziekte. Eerlijk gezegd denk ik dat dit voor een ieder van ons belangrijk is en men kan dus beter zeggen dat het invloed zal hebben op ieders leven.

En ten slotte is het van belang om steeds onder controle van huisarts of specialist te blijven en het lijkt me verstandig eerst eens goed alles te overleggen.
In ieder geval moet men goed het bloedsuikerpeil in de gaten houden i.v.m. de insulinebehoefte.

HOME