Gember (de aromatische verse knol uit de tropen) heeft naam gemaakt als hulpmiddel bij de vertering en
bij misselijkheid tijdens het reizen.
Wat misschien minder bekend is, is dat gember het bloed kan verdunnen en zelfs nog effectiever is
dan knoflook, en werkt als aspirine.
Gember gaat de vorming van trombose tegen en kan de cholesterolspiegel die veroorzaakt wordt door
de voeding, doen dalen.
Echter, om deze genezende invloed te bereiken moet men de gemberthee gedurende langere tijd
gebruiken. Kleine hoeveelheden zijn al voldoende.
Verse gember kan men in soepen, groenten en zoete gerechten verwerken.
Het beste is om gember (als universeel geneesmiddel) ná het eten te nemen als thee, om voedsel beter
te verteren.
Het bereiden van verse gemberthee gaat als volgt:
Men snijdt wat kleine stukken van de verse gember (raspen kan ook) en overgiet dit met een liter kokend water, waarna men
het tien minuten laat trekken.
Men zou ook zelf een gembersiroop kunnen maken; Rasp een aantal geschilde gemberwortels, kook ze in
water, zeef ze en voeg later honing en citroensap toe. Deze siroop kun je dan aanlengen met water.
Lekker bij zomerdag, of verwarmd sap in de winter.