De kardemom (ellettaria cardamomum) behoort tot dezelfde familie als gember.
De plant wordt aangetroffen in India, Sri Lanka, China en sommige delen van het Midden-Oosten.
De plant wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt en wordt al vermeld in oeroude vedische teksten.
In India wordt kardemom veelal gebruikt als hulpmiddel bij de spijsvertering.
Het langzaam kauwen op de kleine zwarte korreltjes is niet alleen goed tegen slechte adem, maar
het werkt ook als tonicum voor de hersenen.
Heel geschikt is kardemom voor kinderen met eetlustgebrek.
Volgens de ayurvedische geneeskunst wakkert de kardemom de vertering aan, alleen al door de lucht.
Maar ook bij misselijkheid, overgeven, winderigheid en hoofdpijn kan verbetering optreden, wanneer
men langzaam op de korreltjes kauwt.
Kardemom bevordert bovendien het oplossen van slijm in de longen en bijholten en heeft een
krachtige werking op het hart.
Wanneer men kardemom aan koffie toevoegt, geeft het niet alleen een aparte smaak, maar men zegt dat
het de schadelijke werking van koffie afzwakt.
Wie eenmaal kardemom op zijn waarde heeft geschat, zal altijd wat van het kruid op zak hebben.
toepassingen
slechte adem/verfrist de adem
tegen winderigheid
bevordert spijsvertering
maagklachten/maagzuur
opgeblazenheid
boeren
hik
verlicht krampen bij diarree
werkt diuretisch
helpt verwarring te verdrijven
stimuleert de geest en het denken
zie ook: