krampen


krampen


Kramp is een pijnlijke en sterke samentrekking in een spier.
In de meeste gevallen is er geen reden tot bezorgdheid, maar het is wel ontzettend vervelend en pijnlijk. Het komt vaak voor tijdens een zwangerschap. Kramp komt het vaakst voor in voeten en benen, maar soms ook in de buik, armen en handen (schrijf- en violistenkramp). Dit soort kramp verdwijnt na voldoende rust.
Een gewone kramp duurt meestal niet langer dan een paar minuten, en gaat dan vanzelf over.
De spier is dan hard en pijnlijk.

De mogelijke oorzaken van kramp kunnen zijn:

langdurig liggen, zitten of staan in een ongemakkelijke houding of het maken van een ongewone lichaamsbeweging,
gebrek aan beweging,
slechte bloedcirculatie,
vermoeidheid,
gebrek aan mineralen, zoals o.a. zink, calcium en magnesium,
stress,
overmatig drankgebruik,
artritis (gewrichtsontsteking),
overmatig zoutverlies door transpiratie (hittegolf),
zwangerschap (krampen in de kuiten komen vooral voor in de 2e helft van de zwangerschap),
menopauze (tijdens en na de menopauze neemt het lichaam minder kalk op dan voorheen),
tekort aan bepaalde B-vitamines en vitamine E,
gebrek aan vitamine D,
tekort aan calcium en magnesium.

De oorzaken wijzen al in de richting van de oplossing.
Kalk en magnesium voorkomen beenkrampen.
Wanneer men calcium en magnesium wil gebruiken, moet men altijd tweemaal zoveel calcium als magnesium innemen. Hierbij moet nog vermeld worden dat calcium alleen goed kan worden opgenomen wanneer er voldoende vitamine D in het lichaam aanwezig is.
Ook menstruatiekrampen kunnen worden verlicht door het innemen van vier keer per dag 1 gram kalk samen met 500 mg magnesium en 1000 IE (Internationale Eenheden) vitamine D.
Gecheleerde calciumtabletten zijn de beste. Dit betekent dat de calcium al is omgezet in een verteerbare vorm.

Wanneer men voldoende gevarieerd eet, zal er niet zo gauw een tekort optreden.
Calcium vindt men in melk en melkprodukten, kaas, sojabonen, walnoten, zonnebloempitjes, bonen, groene groenten (broccoli, groene kool e.a.), eieren, hard kraanwater.
Uit onderzoek bleek dat de kalk uit plantaardig voedsel beter wordt opgenomen dan uit melk.

Magnesium is vooral belangrijk voor de stofwisseling van calcium en vitamine C en is ook belangrijk voor een goede werking van zenuwen en spieren. Men noemt magnesium ook wel het "anti-stress mineraal" en wanneer men het combineert met calcium zou het volgens Mindell werken als een natuurlijk kalmerend middel. Magnesium vindt men in vijgen, citroenen, grapefruit, amandelen, noten, zaden, donkergroene groenten, appels.

Kramp in de benen kan soms overgaan door het innemen van vitamine B6 (2 x per dag 25 mg), 1000 mg. calcium en 500 mg. magnesium. Afzonderlijke B-vitamines moet men altijd innemen in combinatie met het gehele vitamine B-complex.
B-vitaminen zijn een veilig en effectief middel bij het behandelen van beenkramp bij ouderen met een te hoge bloeddruk.
Ook vitamine E wordt vermeld bij het oplossen van nachtelijke krampen. Men zou dan overdag 200 mg. vitamine E moeten innemen en nog eens 200 mg. voor het slapen gaan. Dit moet men dan combineren met 500 mg. vitamine C per dag.
Een beter advies is waarschijnlijk (zo nodig) uw voeding aan te passen en te proberen een zo volwaardig mogelijke voeding binnen te krijgen.
Vitamine E vindt men in tarwekiemolie, sojaolie, broccoli, spruitjes, spinazie, volkorenmeel, eieren.
Iedere dag wat tarwekiemen door de yoghurt is heel goed !
Men voorziet hiermee in de behoefte van zowel vitamine E als de B-vitaminen.

Echter, tijdens en na de menopauze neemt het lichaam minder kalk op, en in dat geval is vitamine D van belang (zonlicht)

Kramp in buik, benen en rugspieren kan voorkomen tijdens een hittegolf wegens zoutgebrek door te veel transpiratie. In dat geval kan men wat meer hartige hapjes eten of zoute dropjes (normaal is matigheid hier op zijn plaats).

Volgens dr. JC Jarvis (zie literatuur) zou honing tegen spierkramp helpen (ook bij trekken van een ooglid of mondhoek). Neem dan wel de biologische koudgeslingerde honing ivm de mineralen en enzymen.
Hij adviseert bij iedere maaltijd 2 eetlepels. Na een week zou het verschijnsel dan verdwenen zijn. Ter voorkoming en herhaling van de klacht adviseert hij er nog langer mee door te gaan.

Wanneer men in zijn slaap wordt overvallen door een hevige kramp kan men het proces wat versnellen door de spieren te masseren. Ook kan men het voeteinde iets hoger zetten.
Een glas warme melk met honing voor het slapen gaan is een vanouds bekend ontspannend middel. Circulatieproblemen kunnen een oorzaak zijn. Als het uiteindelijk niet overgaat is diagnose belangrijk.
Het masseren van de spieren zou men goed kunnen doen met lavendelolie omdat lavendel een krampstillende werking heeft. Hiervoor mengt men 3 druppels lavendel in een eetlepel plantaardige olie. Ook kan men hiervoor geraniumolie gebruiken, echter deze mag men niet gebruiken in de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Citroenmelisse- en kamille-olie (mengen in neutrale olie) is een goed middel bij buikkramp.
De etherische olie van cypres, jeneverbes en citroen kan men het beste gebruiken bij krampen die veroorzaakt worden door bloedsomloopstoornissen. Dit werkt versterkend op de aderen en is dus ook goed voor spataderen. Bergamot werkt ook krampvermindering in de hand.

Verharde spieren kan men dus zachtjes masseren en zo mogelijk wat rekken, wrijf- en kneedtechnieken toepassen, en bij gestrekt been de hiel zover mogelijk proberen weg te duwen. Het is ook van belang om niet alleen de plek waar de kramp zit te bewerken, maar ook het gebied eromheen. Dus bij kramp in de voet ook het been behandelen. Het is van belang de bloed-toevoer te activeren. Men kan dit ook heel goed zelf doen door zeer regelmatig wisselvoetbaden te nemen. Door het water zou men dan ook een extract van de paardekastanje kunnen doen (vaatwandversterkende werking). Voor nachtelijke beenkrampen die te wijten zijn aan problemen bij het terugstromen van het bloed naar het hart kan men denken aan een extract van de paardekastanje (aesculus hippocastanum). Dit middel versterkt de vaatwand, verbetert de doorbloeding en voorkomt daardoor nachtelijke spierkrampen. Het werkt bovendien ontstekings- en oedeemremmend en kan bij lokale bloedsomloopstoornissen worden toegepast. Van een tinctuur van dit middel zou men dan 3 x daags 10 druppels kunnen innemen of wat de gebruiksaanwijzing aangeeft.

Wat men ook nog kan doen is het aanwenden van een warmwaterkruik of een warm kersenpittenzakje. Men legt dit dan tegen de gevoelige spieren aan.
Warmte in bed is heel belangrijk.
Verder komt men in de diverse literatuur nog tegen:

inwrijvingen met kamfer-spiritus,
inwrijvingen met arnica-olie (nooit op open wonden !),
voet sterk naar boven buigen,
kompressen met appelazijn op de pijnlijke plekken leggen,
appelazijn aan het badwater toevoegen,
een eetlepel honing mengen met appelazijn en heet water en opdrinken (calcium zou hierdoor in het lichaam verspreid worden, waardoor kramp zou afnemen),
een snufje zout en een slokje citroensap zouden kramp kunnen doen voorkomen,
een kompres van pepermuntkruid op de pijnlijke plek,
arnica (uit de homeopathie) kan men innemen bij kramp door spiervermoeidheid bij langdurige lichaamsbeweging,
magnesium phosphoricum (homeopathie) bij acute kramp om de 5 minuten innemen,
magnesium phosphoricum bij menstruatiekramp elk half uur innemen,
rescue remedy van de Bachremedies inwrijven en ook innemen.

Als krampen samen met nog andere verschijnselen optreden kan er iets ernstigers aan de hand zijn, of als het helemaal niet over wil gaan, is het raadzaam een arts te raadplegen. Kramp van de slokdarmspieren (oesophagismus of dysfagie) komt zelden voor en de oorzaak is onbekend. Krampen van de spieren van de slokdarmwand geven pijn in de borst, moeilijkheden bij het slikken en oprispend maagzuur (hiatus hernia). Men geeft hiervoor meestal een krampstillend middel ter verlichting van de klacht.

Een lezer van mijn website maakte mij erop attent dat bij haar nachtelijke krampen al vrij snel ophielden nadat zij een stuk ijzer onder haar matras had gelegd. Dit had ik al vaker gehoord, echter dit zou zijn met behulp van een magneet. Ooit probeerde ik dit zelf uit en had een magneet gelegd onder het matras van mijn man die last had van krampen. Ook bij hem verdwenen de krampen zeer spoedig daarna. Na een jaar vond ik de magneet en haalde hem zonder verder wat te zeggen onder het matras vandaan. Niet lang daarna kwamen de krampen terug en legde ik de magneet terug, waarna de kramp weer snel verdween. Hoe dit alles precies werkt op het menselijk lichaam in verband met krampen, is mij niet bekend. Wie weet er meer over te vertellen ?

Een andere lezer schreef het volgende:
Ook ik heb tijdens mijn zwangerschap erg veel last gehad van beenkrampen. Toen iemand tegen me zei dat ik een stuk ijzer onder mijn matras moest leggen dacht ik: wat een onzin! Maar het kon ook geen kwaad, dus heb ik een oude roestige ijzeren staaf onder mijn matras gelegd. Ik heb nooit meer kramp gehad.
Vriendelijke groet ...

HOME