levend voedsel


levend voedsel


Levend voedsel; de betekenis van rauwkost voor de gezondheid, is de titel van een boek waarvan de 1e druk in 1944 in Denemarken verscheen en de 7e druk in 1950.
In Nederland verschenen er aantal drukken, waarvan ik hier de 3e voor me heb liggen (1952). Vertalingen verschenen nog in Zweden, Ijsland en Amerika. Recentere uitgaven ben ik nog niet tegengekomen.
De schrijfster en arts is Kirstine Nolfi en ze leefde van 1881-1957.
Na 12 jaar hard werken in een ziekenhuis bleek ze een maagkwaal te hebben en onder invloed van de Zwitserse arts Bircher Benner die in die tijd bekendheid kreeg, besloot ze haar voedingspatroon te veranderen en ze nam haar voedsel toen half rauw en half gekookt. Later ontdekte ze bij zichzelf een groot gezwel in haar borst. Collega's bevestigden dat ze een snel groeiende tumor had en wilden een biopsie, operatie en bestraling. Zij weigerde dat en wilde een dieet gaan volgen volgens de richtlijnen van Bircher-Benner, die haar had geïnspireerd.
Ze besloot om een heel strikt rauwkostdieet te gaan volgen.
Zij was van mening dat de verhouding tussen de zuurvormende voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, granen en noten in een juiste verhouding tot de basevormende voedingsmiddelen zoals aardappelen, groenten, uien, knoflook, fruit en rauwe melk moesten staan. De verhouding zuur - base zou dan 20 % zuurvormend tot 80 % basevormend moeten zijn. Suiker vervangt ze door honing. Noten vindt ze belangrijker dan granen waarvan ze het beter vindt als ze gekiemd zijn.
Ook vindt ze het van belang om regelmatig te zonnebaden.
Na een jaar op een streng rauwkostdieet was de knobbel in haar borst een stuk kleiner geworden.
Kirstine is een onderzoekend mens en ze besluit eens te gaan kijken wat er gebeurt als ze het dieet weer verandert naar half rauw en half gekookt voedsel. De tumor blijkt weer te gaan groeien en ze stapt wederom over op het strenge regime.
De ochtendmaaltijd bestaat dan uit vruchten en granen (liever gekiemd). De middagmaaltijd bestaat uit groenten, waarbij een rauw geklutst ei in wat melk gebruikt kan worden.
Bij iedere maaltijd wordt rauwe melk gedronken (een liter per dag).
Toen Kirstine Nolfi anderen ging behandelen volgens haar eigen inzichten werd ze op een vervelende manier door haar collega's uit haar ambt gezet.
Ze liet zich niet afbrengen van haar zelf opgedane ervaringen.
Kirstine richtte in Denemarken een kliniek op en werkte daar volgens haar inzichten.
Het rauwkostsanatorium heet "Humlegaarden" te Humlebaek in Denemarken.
Ook andere aandoeningen dan kanker komen in aanmerking voor deze therapie zoals diabetes, reumatoïde artritis, astmatische bronchitis, hartklachten, multipele sclerose, hoge bloeddruk, allergieën.
Wat ik nog belangrijk vindt om te vermelden en wat in het voorwoord staat van haar boek "levend voedsel" is het volgende:
Prof. Donders heeft in 1846 ontdekt, dat telkens wanneer de mens iets eet het gehalte van zijn bloed aan witte bloedlichaampjes sterk stijgt, b.v. in een half uur tijds van 7000 tot 12000 per kubieke millimeter. Aanvankelijk meende men, dat dit een normaal physiologisch verschijnsel was, totdat door de onderzoekingen van de Russische arts Kouchakoff kwam vast te staan, dat die verhoging alleen optreedt bij het nuttigen van verhit voedsel en niet bij rauw voedsel. Ons organisme is dus kennenlijk niet gesteld op voedsel, dat door verhitting gedenatureerd is; anders zouden toch niet zovele witte bloedlichaampjes, die de politieagenten zijn in ons organisme, gemobiliseerd worden.
Bij het gebruik van geraffineerde suiker, die door het raffineren zijn natuurlijk karakter geheel verloren heeft, was de verhoging nog veel drastischer, nl. van 7000 tot ca. 17000 !
Bij het dieet van Dr. Nolfi, die geen gebruik maakt van geraffineerde suiker treedt deze leucocytose dus in het geheel niet op.
Aldus geschreven in het voorwoord van haar boek.
Het is dus niet verwonderlijk dat ook in de natuurlijke kanker diëten van tegenwoordig geraffineerde suiker geheel taboe is.

(Zelf wil ik nog een kanttekening plaatsen bij het gebruik van rauwe aardappelen. Het is beter om de dosering van één aardappel niet te overschrijden omdat dit bijwerkingen kan geven).
Verder wil ik u attenderen op de site van Kees Braam, kanker-actueel, waarin o.a. staat dat onderzoekers in Boston hebben gevonden dat een minuut of tien zonneschijn per dag preventief werkt tegen het krijgen van borstkanker, darmkanker en prostaatkanker i.v.m. vitamine D. Dit is leuk om te vermelden omdat Kirstine Nolfi omstreeks 1950 ook al het belang van zonlicht in haar boek beschreef i.v.m. haar borstkanker.
Zie voor het hele artikel over zonlicht op de site "kanker-actueel" die u bij de links kan vinden.

Ik vond een Engelstalig artikel van de hand van Kirstine zelf, waarin ze over haar ervaringen vertelt.
Een vertaling van dit artikel: klik hier .

HOME