Mariadistel, ook Carduus marianus genoemd en in het Duits Mariendistel of Frauendistel,
is een anti-hepatotoxicum, een beschermer en hersteller van de leverfunctie, het
regenereert levercellen en het beschermt de lever tegen gifstoffen.
De lever is een belangrijk orgaan en vervult de volgende functies:
opbouw en afbraak van eiwitten ( van de aangevoerde aminozuren moeten bloed- en lichaamseiwitten opgebouwd worden)
opbouw en afbraak van koolhydraten
omzetten van suiker
vetstofwisseling (aanmaak van verschillende vetten en aminozuren)
ontgifting (verwerking van afvalstoffen zoals o.a. het onschadelijk maken van alcohol, nicotine, cafeïne, kleurstoffen, additieven, medicijnen, enz.
produktie van gal (voor de vertering van vetten, omzetting van vet in energie)
opbouw en afbraak van bloedcellen
afweer
de verwerking van de in de darm opgenomen voedingsstoffen
stapelingsfunctie (behalve glycogeen worden de vitaminen A, D en B12 gestapeld en bovendien vindt er ijzerstapeling plaats).
vorming van stoffen die nodig zijn voor de bloedstolling.
Een belangrijke taak van de lever is toch wel het ontgiften van afbraakprodukten van
de stofwisseling, welke men de endogene toxinen noemt.
Daarnaast het elimineren (verwijderen uit het lichaam) van de zgn. exogene toxinen,
waarvan we van alles binnen
krijgen via ons vervuilde milieu, zoals landbouwvergiften, zware metalen (denk ook aan
amalgaam bij de tandarts).
Uiteindelijk zou alles afgevoerd moeten worden via de gal.
Echter door overbelasting
van de lever of als deze minder goed functioneert, blijven de gifstoffen in het bloed.
Hierdoor komen uiteindelijk de giftige stoffen in het gehele lichaam waarin ze hun verwoestende
werk kunnen doen.
De algehele weerstand neemt af, men krijgt last van vermoeidheid, hoofdpijn,
spijsverteringproblemen, reumatische aandoeningen, meer kans op allerlei ernstige
ziekten, zo ook kanker.
Interessant hierbij is eens iets te lezen over de Homotoxineleer van Reckeweg.
Nu terug naar de Mariadistel:
De Mariadistel is al meer dan 2000 jaar als geneeskruid bekend en de jonge bladeren
werden in die tijd ook als salade gegeten en de wortel en de bloemhoofdjes werden gekookt
als groente. In de 16e eeuw duikt Mariadistel weer op en staat vermeld als een
belangrijk levermiddel, waarin men toen al zei dat het middel het beste werkte als ook
de geplette zaden in een aftreksel mee verwerkt werden.
Tegenwoordig weet men dat de zaden de werkzame stof silymarine bevatten
die de lever beschermt en herstelt.
Volgens van Hellemont's Fytotherapeutisch compendium zou deze stof een
membraanstabiliserend effect hebben, gifstoffen zouden daardoor niet meer
de cel kunnen binnendringen. Ook zou silymarine de eiwitsynthese bevorderen waardoor
er sneller nieuwe levercellen worden gevormd, dus regeneratie van de lever bewerkstelligen.
Net als zo vele andere oude gebruiken in Kruidenland is er tegenwoordig dus ook onderzoek
gedaan naar de Mariadistel.
Tegenwoordig weet men b.v. dat een inspuiting binnen 48 uur
met een Mariadistelextract het leven kan redden van iemand die zich heeft vergist in het
paddestoelen zoeken en i.p.v. weidechampignon een giftige groene knolamaniet heeft
gegeten. De levercellen en -enzymen herstellen zich dan weer.
Ook geeft Mariadistel een veel sneller herstel van de leverfunctie na alcoholmisbruik en
zeker als men hier ook nog mee stopt.
Er zijn verder geen contra-indicaties voor het gebruik van Mariadistel.
In een artikeltje over alternatieve voeding voor paarden las ik dat de Mariadistel
de vruchtbaarheid van het paard zou stimuleren.
Al met al is Mariadistel dus een middel dat bij veel aandoeningen waarbij de lever
betrokken is kan worden ingezet omdat het een algemeen beschermend en stimulerend
middel is voor de lever.
Men kan dan denken aan:
leverfunctiestoringen
opgelopen schade door de lever
ook schade door gifstoffen zoals b.v. alcohol, medicijnen, drugs, milieugiften
alcoholisme
voedselvergiftiging
hepatitis (leverontsteking)
belangrijk levermiddel bij poortaderstuwing
spataderen, aambeien, open been
vol gevoel
eczeem
slecht genezende wonden
denk ook aan aandoeningen zoals verstopping, migraine, slechte vetvertering
ook voor psoriasis patiënten kan Mariadistel van nut zijn (slechte eiwitvertering)
geelzucht
cholecystitis (galblaasontsteking)
galziekten
vermoeidheidsklachten na doorgemaakte geelzucht, Pfeiffer (virus dat de lever zwaar belast)
of tropische ziekte
Verder is het ook van belang dat men d.m.v. de juiste voeding en maatregelen goed
voor de lever zorgdraagt.
Een goede darmwerking is van belang en het
vermijden van alcohol, suiker, koffie, verzadigde vetten.
Het voedsel moet vooral uit veel verse groenten en fruit bestaan, waarbij artisjokken,
gember, alle koolsoorten, koolsap en groene thee speciaal wordt aanbevolen.
Behalve Mariadistel zijn er nog meer planten die als hoofdmiddel bij alle ziekten
van de lever zijn in te zetten, zoals Boldo, quassia amar (bitterhout) en
cynara scolymus (artisjokken), kurkuma (geelwortel) e.a.
(misschien ooit later meer daarover).
Een leverspaardieet bij een gestoorde leverfunctie:
Verbod op vlees, vis, kaas en in vet gebakken spijzen.
Te gebruiken vet: koud geperste olie en roomboter alleen op brood.
Van de eiwitten kan men gebruiken: sojaprodukten, kwark, hüttenkäse, karnemelk,
biogarde en notenpuree indien het verdragen wordt.
Verder rauwkost, volkorenprodukten en 1 dag per week sapvasten.
De dosering van Mariadistel zal afhangen van het produkt, hoeveel van de werkzame stof silymarine erin zit. Er zijn gestandaardiseerde produkten in de handel, d.w.z. dat het middel een constante sterkte heeft.