multipele sclerose


multipele sclerose


Multipele sclerose, kortweg M.S. genaamd is in Europa een veel voorkomende zenuwaandoening.
De ziekte verloopt vaak met aanvallen, soms een periode van verbetering en dan weer een verslechtering. Het is een ziekte van het centraal zenuwstelsel waarbij zich verspreide haardjes (plaques) vormen van weefselachteruitgang in de hersenen en het ruggemerg.
Dit leidt uiteindelijk tot allerlei symptomen en uiteindelijk tot invaliditeit. In de natuurgeneeskunde heeft een zekere dr. Evers een dieet ontwikkeld dat nu door zijn zoon in het multipele sclerose ziekenhuis in Duitsland wordt toegepast. (Klinik Dr. Evers).
In deze kliniek bereikt men gunstige resultaten (genezingspercentage rond de 95%), echter, dit werkt alleen voor patiënten die helemaal in het beginstadium zijn, wanneer het lopen nog maar licht gestoord is. Bij patiënten die al verder zijn voortgeschreden in het ziekteproces en inmiddels al in een rolstoel zijn beland is het percentage van verbetering met het Eversdieet nog slechts 2 %. Vaak wordt er een combinatie gemaakt met enzymtherapie.

Hieronder volgt een dieet zoals het door dr. Evers wordt voorgeschreven en het komt ook gedeeltelijk overeen met een algemeen natuurlijke voeding zoals men in de natuurgeneeskunde voorstaat.
Omdat M.S. een ernstige ziekte is, is het verstandig om hierover een natuurarts te raadplegen voor verder advies en begeleiding.

Dieet van Dr. Evers:

Groenten:
Gebruik alles rauw, zoals wortelen, rode bieten, uien, rammenas, radijs, koolraap, knolselderij, jonge erwten en peultjes, komkommers, augurken, tomaten, courgettes.

Fruit:
Gebruik weer alles rauw en vers: appelen, peren, kersen, pruimen, druiven, aardbeien, bosbessen, aalbessen, zwarte bessen, kruisbessen, bramen, frambozen, cranberries (veenbessen), abrikozen, ananas (enzym: bromelaïne), echter zo veel als mogelijk binnenlands fruit gebruiken.

Noten en zaden:
Zonnebloempitten, walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes, paranoten, amandelen, kokosnoot, (pinda's zijn geen noten !)

Granen:
Tarwe, rogge en soja (alles gekiemd) en grove havervlokken.

Zuivel:
Verse rauwe melk, roomboter (eventueel van geiten- of schapenmelk), hangop (zelfgemaakt), slagroom (zonder suiker).

Eieren:
Rauw gebruiken (alleen van scharrelkippen, misschien moet men hier tegenwoordig een kanttekening bijzetten i.v.m. salmonella)

Olie:
Koud geslagen saffloer-, zonnebloem-, tarwekiem of maisolie.

Dranken
Water, vruchtensap (zonder suiker of conserveermiddelen), kruidenthee.

Brood:
Volkorenbrood (oudbakken): maximaal 125 gram per dag.

Honing
Alleen slingerhoning, dus onverhit.

Kruiden:
Peterselie, kervel, paprika.

Zuidvruchten:
Alleen als aanvulling gebruiken als er weinig binnenlands fruit is:
Citrusvruchten, grapefruit, ananas, krenten, rozijnen, dadels, vijgen.

Alles zo mogelijk onbespoten, van biologische teelt !


Niet toegestane voedingsmiddelen zijn:

Groenten:
bladgroenten zoals sla, spinazie, andijvie, e.d.
Steelgroenten zoals rabarber en bleekselderij.
Koolsoorten zoals witte, rode, groene, chinese en boerenkool, spruitjes, aardappelen.

Witmeel
witbrood, koek, koekjes, beschuit, macaroni, spaghetti, bami, enz.

Zuivel: Margarine, kwark, kaas e.d.

Peulvruchten:
Alle, behalve de groene erwt.

Smaakstoffen:
Zout, peper, suiker (ook rietsuiker), mosterd.

Dranken:
Koffie (ook vruchtenkoffie), thee, cacao, alcohol.

Conserven
Bevatten vaak conserveermiddelen en suikers, bovendien niet vers.

Vlees
alle vleessoorten, worst, vleesbouillon, maggi.

Vis
Ook schelpdieren vallen hieronder.


Algemene wenken

Eet alleen als u trek heeft.
Nooit meer eten dan men op kan.
Alle voeding (ook drank) moet goed gekauwd worden.
Niets, behalve brood, mag verhit zijn tot boven de 37 graden Celsius.
Alles zo droog mogelijk consumeren, vocht verdunt het maagzuur.
Roken niet toegestaan.


Dagelijkse hoeveelheden

gekiemde granen 50/100 gram
volkorenbrood max. 125 gram = 4 dunne sneetjes
fruit, wortels, knollen 500 gram of meer
boerenmelk 1 liter of meer
boter 30 gram of meer
honing naar believen
noten 50/100 gram of meer
hangop (zelfgemaakt) 50/100 gram of meer
havervlokken ongeveer 70 gram

Belangrijk is dat men niet meer eet dan men prettig vindt.
Te veel eten doet meer kwaad dan een keer wat minder.

Het hierboven beschreven dieet van dr. Evers komt uit het boekje: het Evers-dieet;
recepten voor M.S. patiënten door Else Wannee-Immerzeel. (zie literatuur).
Het adres van de Klinik Dr. Evers en nog andere adressen van M.S. klinieken in Duitsland kan men vinden bij de links.

Verder is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat patiënten die regelmatig een hoge dosis essentiële vetzuren tot zich nemen, minder ernstige periodes van verslechtering ondergaan. Men denkt dat M.S. een verstoring in de stofwisseling van essentiële vetzuren is. De vetzuren die van belang zijn, zijn gamma-linoleenzuur en eicosapentaeenzuur. Om deze verschillende stoffen binnen te krijgen kan men het beste een combinatie maken van verschillende oliën. Olie uit zaad van de teunisbloem is nl. rijk aan gammalinoleenzuur en eicosapentaeenzuur wordt in visolie aangetroffen.
Koudgeperste lijnzaadolie (3 eetlepels per dag) of saffloerolie in combinatie met visolie is dus van belang (zie ook bij Budwig), naast het dieet van dr. Evers.

Dr. A. Maas denkt dat M.S. te maken heeft met een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen, vooral als de ziekte al latent aanwezig is. Koffie, cola, rode wijn, melk en cacao e.a. zouden het het ziekteproces bespoedigen. Informatie over voedselallergie zet ik bij de links.

Ook een glutenvrij dieet kan van belang zijn bij M.S. patiënten. Veel mensen verwerken gluten niet goed en krijgen er darmstoornissen van. Gluten is een eiwit en komt voor in tarwe, rogge, haver en gerst. Dat houdt dan in dat men voedsel met gluten moet vermijden zoals brood, beschuit, macaroni e.d. (zie bij de links het Voorlichtingsbureau voor de voeding, Voedingscentrum) Zij hebben produktlijsten met glutenvrije voedingsmiddelen.

Denk ook aan vergiftiging met zware metalen (o.a. uit amalgaam), vitamine B12-tekort, teveel antibiotica gebruik( darmflora ), vaccinaties kunnen het immuunsysteem verstoren, e.a belastende factoren.
Voedingssupplementen zoals selenium, vitamine C (vooral veel fruit eten), zink dat het immuunsysteem stimuleert, octacosanol 5000 mcg helpt beschadigde zenuwcellen herstellen en wordt o.a. gewonnen uit tarwekiemen. Kortom, met een natuurlijk dieet zoals dr. Evers het voorschrijft is men al op de goede weg. Wat betreft supplementen kan men het beste een natuurarts of orthomoleculair therapeut raadplegen. Het is ook van belang iedere dag voldoende te drinken, bij voorkeur verse vruchten- en groentensappen, schoon en zo min mogelijk verzadigd water. Ongeveer 2 liter per dag aanhouden. Het spreekt voor zich dat suiker vermeden dient te worden, aangezien dit immuunsysteem verzwakkend werkt.

Op dinsdag 13 januari 2004 stond het volgende artikeltje in Dagblad de Limburger:
Bijensteken tegen multiple sclerose

HOME