zouthemd om te ontslakken


Een heel oud geneesmiddel is het zogenaamde zouthemd. Het helpt bij allerlei ziektes waarbij het belangrijk is het lichaam sterk en duurzaam te ontgiften.
Zout, dat een oerstof van het leven is, heeft de eigenschap om vloeistoffen sterk aan zich te binden. De transpiratie die bij deze behandeling optreedt wordt al snel gebonden en het schijnt zelfs dat het zouthemd de transpiratie zo sterk opwekt, dat vele gifstoffen het lichaam sneller en beter verlaten als bij de wikkels die pastoor Kneipp indertijd toepaste.
Het zouthemd is bijzonder geschikt om toe te passen bij ziekten als reuma, psoriasis, eczemen, aderverkalking, gewrichtsaandoeningen, problemen met de spijsvertering en bij een zwak zenuwgestel.

Om een zouthemd toe te passen neemt men ongeveer 350 gram zeezout (het beste zou dode zeezout zijn) en men lost dat op in anderhalve liter lauw warm water. Hierin doopt men het hemd onder en knijpt het daarna licht uit. Nadat men het hemd heeft aangedaan moet men zich in plastic folie wikkelen, waarna men gedurende 15 tot 20 minuten onder een warme deken in bed gaat liggen. Daarna doucht men zich met warm water en wrijft de huid droog met een handdoek. Om uitdrogen van de huid te voorkomen kan men zich insmeren met een lotion van goede kwaliteit. Het is aanbevolen om dit 3 maal per week toe te passen en al naar gelang de ernst van de klachten, gedurende vier tot zes weken achter elkaar.

De Duitse pastoor Sebastian Kneipp leefde van 1821 - 1897 en was de voorloper van wat men tegenwoordig hydrotherapie zou noemen. Zijn therapie bestond o.a. uit het baden in afwisselend koud en warm water. Zijn waterbehandelingen worden tot op heden in Duitse kuuroorden nog toegepast. Kneipp zelf leed toentertijd aan longtuberculose en was door de artsen van zijn tijd opgegeven. Hij genas zichzelf door middel van baden in de ijskoude Donau, maakte zijn studie in de theologie af en legde zich daarna toe op de watergeneeskunde.