uiencompres bij oorpijn


Kinderen klagen vaak over plotselinge oorpijn. Vaak begint het 's avonds laat. Een dokter is niet meer bereikbaar. Vaak gebruikt men dan een middel tegen de pijn dat gelijktijdig de koorts afremt. Door deze maatregel duurt de ziekte vaak langer, want koorts moet men niet kunstmatig onderdrukken. Als je kind huilt van de pijn en als er echt toch iets moet gebeuren, kun je als eerste hulp een uiencompres toepassen.

Hoe maak je een uiencompres ?

Pak een ui en snijdt die in kleine stukjes. Verwarm deze stukjes even in een pan en doe ze daarna in een klein zakje. Leg dit zakje met verwarmde rauwe uien meteen achter de oorschelp. De warmte voelt in het algemeen meteen aangenaam voor het kind, en de pijn zal spoedig afnemen.

Natuurlijk kan men een acute middenoorontsteking niet alleen met een uiencompres behandelen, maar als eerste hulp en als middel ter begeleiding van verdere behandeling, is het een zeer probaat middel.

Deze behandeling heb ik vroeger bij één van mijn kinderen toegepast en is dus echt bijzonder effectief. In dit geval betrof het een chronische oorontsteking die al een half jaar duurde. Zeer spoedig was het leed geleden toen ik het uiencompres ging toepassen.