(Voor het verhogen van de weerstand)
Laat het natuurlijke zo natuurlijk mogelijk.
Goed kauwen, aandacht voor iedere maaltijd
Koffie, thee, cacao, alcohol het liefs helemaal schrappen.
Gebruik zo min mogelijk suiker en suiker bevattende produkten, zoals snoep, koek, gebak,
frisdrank, etc.
Gebruik geen eiwitten en koolhydraten (zetmeel) in één maaltijd.
Dit advies
valt onder de voedselscheiding.
Voor eiwitten is zuur nodig om verteerd te worden.
Voor
koolhydraten is een basisch milieu nodig.
Eet je dus koolhydraten en eiwitten samen, dan
werkt dat elkaar in feite tegen in de vertering. Een combinatie van deze twee geeft dan ook
een te zware belasting voor ons gestel en zal b.v. vermoeidheid in de hand werken.
Beperk een overmaat aan eiwitten (vereist veel energie om te verteren).
Beperk witmeelprodukten, gebruik liever volkorenprodukten.
Verhit de produkten niet te lang.
Eet tussen de maaltijden door eens vaker wat fruit.
Verse vruchtensappen werken reinigend.
Melk is verstoppend en verslijmend, dus met mate.
Vervang melk liever door zure melkprodukten, zoals biogarde, boerenkarnemelk.
Hete citroen met wat honing of kruidenthee kan als vervanging dienen.
Thee van kamille, lindebloesem, munt, rozebottel, groene thee e.d.
Hoe meer voedsel er rauw wordt gegeten hoe beter, mits goed gekauwd !!!
Suiker is zoals boven al aangegeven uit den boze !
Het dagelijks gebruik van tarwekiemen is aan te bevelen (vitamine B,E)
Vlees niet of zeer beperkt.
Gebruik als ondersteuning een goede en sterke multi vitaminen- en mineralentablet.
Wanneer de stofwisseling en de darmflora weer volkomen in orde is, dan is dit natuurlijk
niet meer nodig en kan men de tabletten weer afbouwen.
Het regelmatig gebruik van rauwe knoflook is zeer aan te bevelen omdat het een reinigende
werking op het bloed heeft.
Drink regelmatig een glas zeer schoon water. (hoe minder verzadigd, hoe meer het water als
reiniging dienst doet, het kan dan de gifstoffen opnemen en meevoeren).
Het is de bedoeling de stofwisseling zo min mogelijk te belasten en zo veel mogelijk te
reinigen en af te voeren.
Dit reinigingsproces kan vaak wat klachten met zich meebrengen, zoals hoofdpijn of een
verkoudheid of griep die los komt.
Dit is dan een gunstig teken, het lichaam komt dan in de uitscheidingsfase.
Drink in dat geval weer meer schoon water voor de afvoer van de afvalstoffen.
Let goed op kleur-, geur en smaakstoffen en andere additieven in het voedsel die
van geen nut zijn en belastend kunnen werken.
Als ontbijt zou men een muesli kunnen eten van 1 eetlepel havervlokken, weken in 3 eetlepels water gedurende 12 uur. Op het laatst voegt men er diverse fruit aan toe, zoals ananas, kiwi sinaasappels, geraspte appels, meloen, kersen, abrikozen, noten, tarwekiemen en nog wat biogarde voor het eiwit.
Een ander voorbeeld (ter vervanging van de broodmaaltijd) is Budwigpap:
drie eetlepels koudgeslagen lijnolie
1/3 pakje kwark of biogarde yoghurt
1 eetlepel gemalen lijnzaad
1 theelepel honing
sap van een sinaasappel
Men kan dit nog variëren door er nog ander fruit aan toe te voegen, zoals b.v. geraspte appel, ongezwavelde rozijnen, ananas, meloen, kiwi, noten e.d. Het is zeer goed voor kankerpatiënten, mensen met reumatische aandoeningen, astma, bronchitis, hartkwalen, vaatziekten en chronische hoofdpijnen.
De middag en de avondmaaltijd kan men ook weer op een dergelijke manier samenstellen.
Rauwkostsalade van b.v. geraspte wortel, knolselderij, koudgeperste olie, noten,
zonnepitten en rozijnen erdoor. Eet dit b.v. als het nog niet genoeg is, samen met een
biologische volkoren boterham.
Doe minstens drie kwartier over de maaltijd.
Ook kan men als maaltijd gebruiken: gekookte zilvervliesrijst met b.v. katjang idjoe (kleine groene erwtjes waar men taugé uit kweekt), samen gekookt met de rijst. Daarnaast kan men deze zaden zelf kiemen, evenals b.v gekiemde linzen, alfalva, fenegriek, bonen, tarwe, tuinkers, zonnepitten, etc. (koop eens een boekje over het kiemen van zaden)
Kiemen hebben een hoge voedingswaarde en er vormen zich zeer veel vitaminen en mineralen in.
Men kan de gekiemde zaden heel zachtjes in een beetje olijfolie smoren en dan door de rijst
roeren.
Zorg dat de gekiemde zaden nog wel knapperig blijven.
Verder kan men nog andere granen gebruiken zoals haver, gerst, boekweit, gierst, etc.
Met wat algemene regels in het hoofd kan men voor zichzelf wel een aangepast dieet
verzinnen.
Het moet persoonlijk blijven, vind ik.