wikkels en kompressen


In het volgende stuk ga ik wikkels en kompressen behandelen. Het is een toepassing uit de natuurgeneeskunde. Wikkels en kompressen worden al naar gelang de klacht, koud of warm toegepast. Men gebruikt hiervoor het liefst een natuurlijk materiaal, zoals katoen, linnen of wol. Synthetische stoffen kan men beter niet gebruiken. Vele werkzame kompressen maakt men van natuurlijke grondstoffen die iedereen voorhanden heeft, zoals uien, aardappelen, citroenen, koolbladeren, kwark, melk, en andere. Warme wikkels en kompressen worden gebruikt bij het verminderen van pijnen en krampen en koude wikkels stimuleren de doorbloeding en stofwisseling, evenals dat ze een rustgevende en koortsverlagende werking hebben.

Warmte verwijdt de bloedvaten, verbetert de doorbloeding en stimuleert daardoor de activiteit van de organen. Warmte is dus in staat:

Koude vernauwt de bloedvaten, vermindert de doorbloeding. Bij een toepassing tot 10 minuten kan het al:

Het hangt van het probleem af voor welke behandeling (koud of warm) men kiest, maar ook is belangrijk hoe men het persoonlijk ervaart. Men kan van de volgende basisregels uitgaan:

Wikkels kunnen ook als begeleidende therapie bij ernstige ziekten gebruikt worden, zowel bij de reguliere geneeskunde als wel een behandeling volgens natuurgeneeskundige methoden. Wel is het van belang dat patiënten hun medische kennis niet overschatten en dat men bij een onduidelijk ziekteverloop altijd een arts raadpleegt.

Bij het toepassen van kompressen, wikkels en pakkingen moet men er natuurlijk op letten dat men alles niet te strak omwikkelt waardoor de bloedcirkulatie belemmmerd zou worden. Ook moet men er voor zorgen dat de vochtige doek mooi aansluit op de huid en geen vouwen vertoont. Verder is het van belang dat men wat rust neemt, lekker een half uurtje op bed gaat liggen, zodat ook daardoor de zelfhelende krachten in alle rust geactiveerd worden.

Wikkels bestaan in het algemeen uit een buiten- en een binnendoek. Het materiaal is van belang voor het succes. Men gebruikt hiervoor linnen, katoen of wol en dus geen synthetische stoffen.

Aardappelen tegen hoest en heesheid

Bij hoest en keelpijn kan men warme wikkels toepassen met aardappelen. Men neemt hiervoor een stuk of vijf gekookte aardappelen, drukt ze fijn als ze nog warm zijn, smeert ze dan bijvoorbeeld op een stuk keukenrolpapier en wikkelt het warm om de hals, verder bevestigd met een warme wollen sjaal. Men moet wel even goed uitkijken met de temperatuur omdat gekookte aardappelen van binnen nog behoorlijk warmer zijn dan van buiten.

Azijnsokken tegen koorts

In de volksgeneeskunde zijn wikkels om de kuiten vrij bekend. Men kan heel eenvoudig katoenen sokken daarvoor gebruiken die men van te voren in koud azijnwater gedoopt heeft. Over de natte sokken worden dan droge wollen kniekousen getrokken. Al naar gelang de behoefte kan deze behandeling twee- tot driemaal worden herhaald.

Kool tegen gewrichtsaandoeningen

Een compres van verse koolbladeren is al een heel oud middel dat men kan gebruiken bij reuma, jicht en spit in de rug. Savooie- en witte kool hebben al vele goede diensten bewezen. De bladeren mogen echter niet op open wonden gelegd worden.

Zeezout tegen verkoudheid

Bij deze wikkels, die men ook om de hals kan doen, is het van belang dat men zuiver zeezout gebruikt. 1 tot 2 eetlepels per liter water is voldoende. Deze wikkels stimuleren de doorbloeding en zijn ontstekingsremmend. Deze wikkels zijn ook heel geschikt voor mensen die vatbaar zijn voor allergieën. Ook kan men een stoombad nemen met zeezout erin of een beetje fysiologisch zout water opsnuiven. (fysiologisch zout, bestaat uit 0.9% NaCl). Men maakt fysiologisch zoutwater eenvoudig door een theelepel zeezout in een glas lauw water op te lossen. zie ook: zouthemd om te ontslakken

Ijszakjes tegen bloeduitstortingen, kneuzingen en verstuiking

Hiervoor wikkelt men ijsblokjes in een handdoek, slaat ze met een hamer in kleine stukjes en vult hiermee een zakje. Doe daar een kleine handdoek omheen en leg dat op de aangedane plek. Ijs (koude) mag men nooit direkt op de huid leggen (altijd er een doek tussendoen, anders kan de huid bevriezen. Let op: alarmteken is een bleke huid.

Natte sokken/kousen tegen slaapstoornissen

Wie aan slaapstoornissen leidt kan dit eenvoudige middel eens uitproberen. De koele vochtigheid vernauwt in eerste instantie de bloedvaten. Tijdens het opdrogen ontstaat er warmte, de bloedvaten verwijden zich weer en de doorbloeding neemt toe. Het vegetatieve zenuwstelsel komt hierdoor tot rust en de slaapt komt. Gebruik hiervoor een paar katoenen sokken, doop ze in koud water, wring ze uit en trek ze aan. Daar overheen trekt men een paar warme wollen sokken. Men moet dit gedurende de nacht aanhouden.

HOME