citroen


Citroenen worden al eeuwenlang gebruikt vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Ook de etherische olie die uit de schil geperst wordt van de citroen bevat wel 70 % monoterpenen (zie ook: sinaasappelschilletjes) welke stof volgens onderzoek dus een anti-tumor werking zou hebben.
Het vruchtvlees is rijk aan vitamine C en bevat ook nog bioflavonoïden en vitamine A en B.
De flavonoïden zitten vnl. in het witte vruchtvlees.
Flavonoïden zijn stofjes die de gele en oranje kleur aan citrusvruchten geven.
Men noemt dit ook wel vitamine P van (permeability = doordringbaarheid).
In het engels spreekt men van de "capillary permeability factor" omdat het flavonoïdgehalte een gunstige werking op de vaatwanden en de haarvaten heeft.

De eerste toepassing die we nu tegenkomen is dus het voorkomen van blauwe plekken omdat het de wanden van de haarvaten versterkt.
Denk in dit verband ook aan aambeien en spataderen.

Ook bevat de citroen mineralen zoals calcium, kalium, koper, mangaan, silicium en zwavel.
Calcium zorgt o.a. voor sterke botten.
Kalium helpt o.a. mee bij de verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam.
Koper helpt o.a. mee bij de verwerking van vitamine C en een goede ijzeropname.
Mangaan heeft o.a. invloed op de spierreflexen en verdrijft vermoeidheid.
Silicium heeft o.a. invloed op de bindweefselcellen.
Zwavel helpt o.a. haar en huid en nagels gezond houden.
Van alle voedingsmiddelen heeft citroen het hoogste gehalte aan citroenzuur.
Citroenzuur speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling en spoort de celademhaling aan, waardoor tumorgroei ophoudt. Ook dr. Moerman gebruikt citroenzuur bij zijn therapie.
De zgn. citroenzuurcyclus is de belangrijkste energiebron van de stofwisseling.
Men kan dan ook bij iedere ziekte in iedere fase citroenzuur toepassen.
Wanneer men citroen niet verdraagt is het mogelijk er een homeopatische verdunning van te maken.
Het is van belang dat men een goede kwaliteit vrucht aanschaft die goed gerijpt is (geel) en die relatief zwaar aanvoelt. Daarnaast is het belangrijk als men de citroen in z,n geheel wil gaan gebruiken dat men zich vergewist dat de vrucht niet bewerkt is met chemische bespuitingen en glansmiddelen en wat al niet. Was ze eventueel nog extra af met een biologisch schoonmaakmiddel. Puur citroensap kan het tandglazuur aantasten, zodat het goed is uw mond te spoelen.
Ook omdat het erg zuur is kan men het verdund met water drinken, warm of koud, maar niet kokend heet.
Citroenwater maakt men door een paar schijfjes citroen in een glas water te doen en het een uur in te laten trekken voordat men het drinkt.
Omdat de bioflavonoïden vooral in het witte vruchtvlees van de schil voorkomen is het belangrijk juist die witte schil te gaan gebruiken.
Men neemt hiervoor een biologisch gekweekte citroen en raspt hem helemaal af.
Meng dit samen met het sap en ongeveer een halve liter water en pureer dit met een mixer. Drink daar dan (al naar gelang de behoefte) b.v. een liter per dag van over de dag verdeeld.
Ik denk dat men zelf een beetje moet uitproberen welke verdunning voor u acceptabel is om te drinken. Het zoeten met een weinig honing of ahornsiroop is mogelijk als u dit mag.
Er bestaat een prachtig apparaat waarmee je ontzettend goed zowel het sap als het vruchtvlees van allerlei groenten en fruit verwerkt krijgt. (Zie hiervoor bij de links: de natuurlijke molen.)

Citroen is bloedzuiverend en helpt gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Hierdoor is het dus goed voor allerlei huidaandoeningen.
Denk hierbij aan acné, steenpuisten en vette huid.
Bij acné kan men ook nog stoombaden toepassen waarin men wat citroenolie doet (aromatherapie). De werkstoffen van de citroen worden op deze manier in de huid opgenomen.
Citroen desinfecteert, is anti-bacteriologisch, anti-viraal en is hierbij dus een ontstekingsremmend middel.
Citroensap is dan ook een middel waarmee men op een eenvoudige manier een koortslip (herpes simplex) kan behandelen. Men wrijft het om het uur even in met een stukje van het vruchtvlees van de citroen, zodra de koortslip zich aankondigt door een wat jeukerig gevoel.
Er bestaat een grote kans dat het blaasje niet uitbreekt, maar in ieder geval zal de herpes minder aktief zijn. Het beste is als men de citroen dan zowel in- als uitwendig gebruikt.

Citroen bevat veel kalium. Een kaliumtekort kan ontstaan door een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie), te veel suikergebruik, langdurige diarree, diuretica (urine drijvende middelen) mentale en fysieke spanningen.

De volgende toepassing van citroen is dan ook vanwege het hoge kaliumgehalte een versterkende en stimulerende werking op het hart.
Daarnaast werkt citroenzuur bloedverdunnend waardoor het de hartspier ontlast.
Het helpt mee om de bloeddruk te verlagen.

Het bevordert het denkvermogen omdat het zuurstof naar de hersenen brengt. Het is dus heel goed voor kinderen die veel moeten leren op school en/of gebrek aan energie hebben.
Uiteraard ook voor volwassenen in dezelfde situatie.
Het bevordert de afvoer van afvalstoffen in het lichaam.

Het is een ondersteunend middel bij allergieën.
Ook bij hooikoorts kan men het toepassen, het versterkt het immuunsysteem en ontlast het lichaam. Men zou 2 maanden voordat de hooikoorts uitbreekt moeten beginnen met het toepassen en dus dagelijks innemen van de zelf bereidde citroendrank. Citroen heeft immers een samentrekkend (adstringerend) effect, en dat werkt door naar het gezwollen neusslijmvlies. In verband met deze samentrekkende werking kan men het sap ook rechtstreeks, dus uitwendig, toepassen door een beetje verdund citroensap met een beetje zeezout op te snuiven, zodat het rechtstreeks in aanraking komt met het gezwollen neusslijmvlies.

Citroen versterkt het immuunsysteem en vanuit dit gegeven valt het te begrijpen dat het bij ontzettend veel aandoeningen kan worden ingezet. Denk hierbij dan aan:

griep, verkoudheid, ontstekingen, koorts en keelpijn (waarbij men wel moet bedenken dat men deze aandoeningen het beste kan uitkuren).
Bij een verstopte neus kan men wat verdund citroensap opsnuiven.
Ontstekingen in de mondholte en aften kan men ook met citroen behandelen, evenals tandvleesaandoeningen.

Citroen is een samentrekkend oftewel een stelpend middel. Men noemt zo'n middel een adstringens, dus een geneesmiddel met een samentrekkende werking.

Een toepassing is dan ook dat men het sap kan aanbrengen op snij- en schaafwonden, en men desinfecteert hier dus gelijk de wond mee. Het zal in het begin even een beetje bijten, maar dat doet jodium ook. Het spreekt voor zich, gezien het voorgaande, dat het heel goed is om tegelijkertijd een citroenaftreksel met water inclusief de schilletjes te drinken.
Hiermee zal de wondheling sneller gaan.

Citroen stimuleert de lever, darm, nieren, longen en huid en de algemene celstofwisseling.
Kortom, het helpt bij de ontgifting van ons lichaam.
Bij een ontoereikende leveractiviteit kan er zonder enige aanleiding depressiviteit ontstaan.
Ook nervositeit valt hieronder.
Omdat de lever voor het grootste deel met bloed wordt voorzien vanuit de darm, is het te begrijpen dat men in de natuurgeneeskunde zoveel waarde hecht aan een schone darm en dus vaak darmsanering toepast in de behandeling. De citroen heeft dus een sterke leverwerking en reinigt, ontlast en stimuleert de lever.

Citroen is dus ook van toepassing op ziekten waarbij de lever betrokken is zoals hepatitis, geelzucht, pfeiffer, menstruatiestoornissen, kater na alcoholmisbruik, en onvoldoende werking van de lever.

Wat de darm betreft, ook hier heeft citroen een gunstige invloed op. Citroensap verandert het darmmilieu, en door het citroensap wordt zuurstof vrijgemaakt die de ongewenste anaerobe kiemen (bacteriën die zonder zuurstof leven) langzamerhand vernietigt.
Het natuurlijke ascorbinezuur uit de citroen lost vastzittende schadelijke stoffen uit de slijmhuid van de darm op en stimuleert de aktiviteit van de darm, zodat de gifstoffen afgevoerd worden.

Toepassingen zijn klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen, diarree, dysenterie, winderigheid, eetlustgebrek, ouderdomsvlekken, overgewicht, allergieën, reumatische klachten, verstopping, en andere klachten met betrekking tot de darm.

Wat betreft de longen moet men denken aan ziekten als:
bronchitis, astma, tbc, longkanker, longontsteking, pleuritis (borstvliesontsteking). Men kan hierbij naast de gangbare therapie het citroensap met het witte vruchtvlees gebruiken, zoals beschreven. Denk hierbij ook nog eens aan het feit dat citroen een adstringerend (samentrekkend) middel is wat betreft slijmvliezen.

Regelmatig gebruik van citroen schijnt de vorming van nierstenen te voorkomen evenals de vorming van galstenen.
In ieder geval laat citroen de galvloeistof toenemen en voorkomt stuwingen.

Toepassingen voor de huid zoals acné, puistjes, vette huid zijn al aan de orde gekomen.
Men kan hier nog cellulitis bij vermelden (hierbij is het lichaam te verzuurd).
Citroen werkt verfrissend en aansterkend op de huid (rimpels, bloedvaten).
Men past het ook toe op zomersproeten.
Inwrijvingen bij muggen- en wespensteken.
Inwrijvingen bij jeuk.
Brokkelige nagels (mineralentekort).

Arteriosclerose oftewel slagaderverkalking is in feite een verharding.
Het is een degeneratie van de wand van de slagaderen, waardoor de elasticiteit verloren gaat.
Het wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, suikerziekte, overvoeding, stress, cholesterol, te weinig beweging, verkeerde voeding, te veel zout, dierlijke eiwitten en vetten, koffie, te veel suiker.
Het gevolg kan zijn dat men hartgebreken krijgt.
Ook hier heeft het regelmatig gebruik van citroen zijn nut.
Citroen helpt keukenzout uitscheiden.
Door de versterkende werking op de vaten zal oedeemvorming verminderen.
Citroen helpt cholesterol afbreken, waardoor de cholesterolwaarde in het bloed eerst zal stijgen alvorens te dalen.
Citroen maakt de vaatwanden sterker en soepel (door vitamine C met bioflavonoïden).
Citroen helpt bij allerlei doorbloedingsstoornissen.

Wat betreft de maag i.v.m. citroen kan men zeggen dat het de vertering stimuleert, echter citroen is niet geschikt bij acute zweren en gastritis.

Een halve citroen inwrijven op pijnlijke spieren, kwam ik ook nog ergens tegen, schijnt effectief te zijn, en citroen stimuleert immers ook de bloedcirculatie.

Behalve het directe gebruik van de citroen zelf kan men ook nog gebruik maken van citroenolie en daarmee komen we in het gebied van de aromatherapie.
Hiervoor verwijs ik naar de literatuurlijst. Veelal treft men dezelfde indicatiegebieden aan.

Er bestaat ook nog de citroensapkuur, waarbij men gedurende tien dagen vast met een mengsel van geperste citroen, ahornsiroop en cayennepeper.
Een uitgebreid artikel vindt men hierover bij de site van de natuurlijke molen die men op de linkenlijst kan vinden.
Klik hierbij op de index, dan op allerlei, en daaronder vindt men vastenkuren, waar de citroensapkuur wordt beschreven.

Tip:

Wanneer u 's morgens heel vroeg, om wat voor reden dan ook, moet opstaan (vertrek vakantie, werk en dergelijke) begin de dag dan met een uitgeperste citroen in een groot glas water. Citroen maakt het bloed vloeibaarder waardoor u sneller weer fris en alert bent.

En als u op vakantie bent kunt u de citroen uitwendig gebruiken bij zonnebrand en jeukende huiduitslag.

Citroen is bloedstelpend en kan daardoor de stolling bij bloedneuzen bespoedigen door het aanstippen in de neus met een in citroen gedrenkt wattenstaafje of gewoon een citroenwatje in de neus stoppen.

Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat citroen een werkzaam middel is bij lange afstandsvluchten. Citroenen bevatten citroenzuur en een bepaald polyphenol die de bloedsomloop stimuleren. Men adviseert om iedere 5 uur een glas water met citroensap te drinken in een 1:1 verhouding (citroen/water)

HOME